Forsøgsdeltagere søges

Deltag i forskning omkring varigheden af perifere nerveblokader på opioidvante patienter

Læge Mikkel Schjødt Heide Jensen og Forskningsansvarlig Overlæge Charlotte Runge, søger forsøgsdeltagere til videnskabeligt forsøg. Mikkel og Charlotte er begge ansat på afdelingen for Bedøvelse og Operation, Center for Planlagt Kirurgi, Regionshospitalet Silkeborg.

Smertestillende behandling er nødvendigt efter en operation. For at behandle bedst muligt anvendes forskellige smertestillende behandlinger i forbindelse med en operation. Den bedst kendte smertestillende behandling efter en operation er morfin eller morfinlignende lægemidler. Disse lægemidler kaldes med en samlet betegnelse for opioider. Det er kendt, at opioider har bivirkninger i form af kvalme samt opkastning, svimmelhed, kløe, træthed og forstoppelse, hvilket er en ulempe i et behandlingsforløb.

Patienter som har fået fast behandling med opioider i mere end en måned opnår en tolerance, som bliver større alt efter hvor stor dosis der gives og alt efter hvor lang tid den gives i. Patienter med denne tolerance kan også kaldes opioidvante.

Opioidtolerance medfører herved et behov for større doser opioid for at smertelindre ved kirurgi. Smertebehandling efter kirurgi hos opioidvante patienter er derved udfordrende.

Nerveblokader er en effektiv smertebehandling for opioidvante patienter, da virkningen er uafhængig af et eventuelt opioidforbrug.

Nerveblokader er den samme måde som tandlægen bedøver på, hvor lokalbedøvelse placeres omkring en nerve og herefter hindres nerven i at sende smertesignaler. Smertesignalerne når således ikke frem til hjernen, hvorved der opleves smertelindring.

Studier har dog vist at opioidtolerance også forårsager en kortere virkningsvarighed af de lokalbedøvende lægemidler ved rygmarvsbedøvelser samt ved lokalbedøvelse af hud.

Det er endnu ikke undersøgt om opioidvante patienter også har kortere virkning af nerveblokader, men det tyder førnævnte på.

Vi ønsker med dette forsøg at få mere viden om et eventuelt forudsigeligt behov for genanlæggelse af blokader i fasen efter operation på opioidvante patienter.

Du kan læse meget mere om forsøget ved at downloade informationsmaterialet.

Vi beder dig læse dokumentet ‘deltagerinformation’ grundigt igennem før du beslutter, om du vil deltage i forsøget.

Du får i dokumentet mere viden om, hvad forsøget går ud på, og hvorfor vi laver det.

Du vil blive inviteret til en samtale om forsøget, hvor denne dokumentation vil blive uddybet, og hvor du kan stille de spørgsmål, du har om forsøget.

Du er velkommen til at tage en bisidder med, for eksempel et familiemedlem, en ven eller en bekendt.

Du skal blot udfylde formularen her på siden – så sendes dine kontaktoplysninger direkte til forskningsteamet.

Teamet vil så kontakte dig for en yderligere dialog om forsøget – men også en dialog om forsøget vil være relevant for dig at deltage i.

Deltagere vil blive tilbudt et honorar på 500 kroner for deres deltagelse. Derudover vil du ikke drage direkte fordel af forsøget. Imidlertid vil de indsamlede oplysninger kunne resultere i en forbedret smertebehandling af patienter i fremtiden.

Du skal forvente at bruge cirka tre timer på at deltage. Vi forventer at blokaden varer højest én time. De øvrige to timer går til forsøgstid med klargøring samt afslutning henholdsvis før og efter nerveblokaden.
Forsøget bliver udført på Center for Planlagt Kirurgi, Regionshospitalet Silkeborg

  1. Sikring af egnethed til forsøget og indhentning informeret samtykke.
  2. Et drop anlægges før nerveblokadeanlæggelsen udføres. Alle forsøgspersoner overvåges under nerveblokadeanlæggelsen og de følgende 30 minutter af en sundhedsprofessionel med måling af: iltmætning, blodtryksmåling (hvert 5. minut) og 3-punkts hjertekardiogram.
  3. Forud for nerveblokadeanlæggelsen testes både følesans og muskelstyrefunktion sv.t. nervens virkningsområde, så udgangspunktet kendes. På hvert testtidspunkt sammenlignes med den modsatte side.
  4. Nerveblokaden anlægges på den ikke dominante arm.
  5. Fra anlæggelsen af nerveblokaden og hvert 30. sekund frem udføres test af muskelstyrefunktionen og følesansen frem til fuld effekt af nerveblokaden.
  6. Når der er fuld effekt af nerveblokaden, udføres tests af muskelstyrefunktionen og følesansen hvert 5. minut indtil 20 minutter efter anlæggelsen hvor testhyppigheden reduceres til hvert 2. minut. Testhyppigheden reduceres ydermere til 1 minut når armen begynder at være mindre bedøvet, og der testes frem til funktionen af armen er som ved udgangspunktet.
  7. Når virkningen af nerveblokaden er ophørt, sikres det, at den frivillige er klar til at tage hjem. Dette tidspunkt betragtes som afslutningen på forsøget.
    Den forsøgssansvarlige ringer til alle deltagere ca. en uge efter deltagelse i forsøget for at opspore eventuelle bivirkninger.

 

Mens forsøget forløber vil du være afskærmet fra de øvrige forsøgspersoner.

Mikkel Schjødt Heide Jensen (Forsøgsansvarlig Læge)

  • Center for Planlagt Kirurgi , Regionshospitalet Silkeborg
  • Telefon: 5189 4062
  • E-mail: mikpes@rm.dk

 

Charlotte Runge (Overlæge, Ph.d.)

  • Center for Planlagt Kirurgi, Regionshospitalet Silkeborg
  • Telefon: 2588 3172
  • E-mail: charlotte.runge@aarhus.rm.dk
opoid

Udfyld formularen og så bliver du kontaktet af forskningsteamet

 

Hvis du ønsker mere information om forsøget er du velkommen til at udfylde kontaktformularen eller kontakte de forsøgsansvarlige læger

Download informationsmateriale

STØT FAKS

Støt FAKS og vores indsats for at bedre forhold for smerteramte – læs mere om mulighederne her”
STØT OS