(Gen)find intimiteten
Har du brug for at (gen)finde intimitet, nærhed og sex på trods af kronisk eller langvarig sygdom? Med støtte fra Sundhedsstyrelsen har FAKS udviklet projektet Berørt – i skyggen af smerter for at skabe viden, inspirere og nedbryde tabuer omkring sygdom, intimitet, nærhed, sex og smerter.
– Anonym
”Det kan være svært at forklare min partner, at jeg den ene dag mærker enorme smerter ved et klap bagi eller et klem på låret, men jeg godt kan have sex dagen efter.”
Om projektet
Intimitet fremmer sundhed
Når det gælder vigtigheden af fysisk intimitet og nærhed, taler forskningen ifølge Iben Rohde, forperson i FAKS, et tydeligt sprog. Det kan være en del at det at komme videre i forhold til sit sygdomsforløb og ens fremtidige sygdomsmestring, og kan i sig selv have en positiv effekt på ens sundhed.
”Det er er vores primære mål med projektet gennem oplysning og viden at hjælpe kronikere med at finde eller genfinde troen på sig selv og stimulere lysten til nærhed og intimitet. Måske er den traditionelle måde at have sex på ikke længere vejen frem, men sex og intimitet er jo også så meget andet.”
Fremtidige mål
FAKS søger samarbejdspartnere og sponsorater til at udvikle og udvide projektet yderligere. ”Vi er utrolig glade for, at det er muligt for os at sætte så bredt ind med så vigtigt et emne. Men vi stopper ikke her,” siger Iben Rohde, som nærer håb om, at både virksomheder og organisationer kan se værdien i at støtte projektet.
”Vi håber, at vi på sigt kan udvide vores rådgivningslinje, SmerteLinjen, så endnu flere kan få hjælp herigennem, ligesom vi ønsker at oversætte materialerne både sprogligt og kulturelt samt udvikle et lige så ambitiøst materiale til sundhedspersonale på landets sygehuse og smerteklinikker. Med de rette partnere kan projektet også blive interessant på tværs af landegrænser og åbne op for europæiske samarbejder.”
Multimediel hjælp til selvhjælp
Projektet vil udvikle en bred vifte af materialer og aktiviteter for at støtte dette formål. Det vil bl.a. inkludere trykte magasiner, podcasts og animationsmateriale, der deler personlige fortællinger og erfaringer.
”Vi ved, at mange føler, de er alene med deres udfordringer, men det er vigtigt at vide, at det er helt normalt. Vi vil skabe et rum, hvor man kan spejle sig i andres historier og få inspiration og håb – og noget, man kan tage med sig hjem, som kan stimulere ”hjælp til selvhjælp” og synliggøre den proces, man selv befinder sig i,” forklarer Iben Rohde.
Faglige oplæg og webinarer
Som en del af projektet planlægger FAKS at afholde temadage rundt om i landet med faglige oplæg og workshops. Disse vil involvere smertesygeplejersker, sexologer, terapeuter og andre faggrupper, som alle bidrager til kvalitetssikringen af projektets materialer. ”Projektet vil også omfatte en online platform, hvor både patienter og pårørende kan få viden og redskaber,” siger Iben Rohde om den i projektet inkluderede portal, hvor alle materialerne bliver frit tilgængelige for alle interesserede. Projektet forventes at være klar til distribution i første kvartal af 2025.


”Det kan være svært at forklare min partner, at jeg den ene dag mærker enorme smerter ved et klap bagi eller et klem på låret, men jeg godt kan have sex dagen efter.”
– Anonym
Det anonyme citat stammer fra en af de 1,3 mio. danskere, der lever med kroniske smerter, og som dagligt skal forsøge at finde balance mellem intimitet og de fysiske og mentale udfordringer, smerterne bringer med sig. Og hun er ikke alene.
”Når man lever med en kronisk sygdom, kan det være en stor udfordring at bevare nærhed og intimitet i sit liv. Det kan der være mange årsager til, men når kroppen ændrer sig på grund af sygdom, oplever mange, at det både skaber en distance til én selv og til ens partner,” siger Iben Rohde, direktør og bestyrelsesformand i FAKS. Men det er ikke kun voksne og ældre i parforhold, som kampagnen søger at ramme. ”Hos singler og unge mennesker, hvor sexlivet knapt er i gang, kan udfordringerne være helt anderledes. Denne gruppe rækker vi også målrettet ud til i kampagnen.”
Sundhedsministeriet
Anonyme deltagere
Ønsker du at bidrage til projektet er du velkommen til at sende en mail til intimitet@faks.dk
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Seneste artikler



Smertekompasset – et forløb om smertemestring

Deltag i online kandidatprojekt: “visuelt smerteredskab”
