For nyligt blev jeg kontaktet om at være medforfatter på et faktablad om High Impact Chronic Pain -HICP til den internationale smerteorganisation – IASP (International Association for the Study of Pain).
Invitationen til dette arbejde kom fra fysioterapeut og professor Henrik Bjarke Vægter fra Smertecenter Syd, Odense Universitets Hospital. Henrik har igennem mange år har beskæftiget sig med forskning inden for kroniske smerter. Jeg har selv stor interesse indenfor det sundhedsvidenskabelige. Som frivillig i patientforeningen FAKS – Foreningen af kroniske smertepatienter i over 15 år, har jeg været involveret i mange forskellige forskningsprojekter med forskningsgrupper på danske universiteter. Ikke mindst har jeg selv levet med kroniske smerter i over 25 år. Det er blandt andet fra dette arbejde, at jeg kender Henrik Vægter og den anden forfatter Karin Due Brunn smertespecialist og overlæge også fra Smertecenter Syd.
High Impact chronic pain dækker over:
1. smerter hver dag eller de fleste dage i de sidste tre måneder.
2. kroniske smerter der begrænser livet og aktiviteter hver dag eller de fleste dage i de sidste tre måneder1
High Impact chronic pain reducerer evnen til at leve som vi gerne vil, generel trivsel og Health Related Quality of Life
350.000 danskere opfylder kriterierne for High-Impact Chronic pain (HICP)
National Institute for Health and Care Excellence (NICE), Storbritannien estimerer desuden, at 1-6% lever med kroniske primære smerter7. Kroniske primære smerter defineres som:
1.smerter der har varet i mere end tre måneder og
2. Smerter der er associeret med signifikant lidelse og/eller funktionsnedsættelse og
3. Smerter som ikke kan forklares med kendt sygdom eller årsag
Bortset fra pkt.3 (årsag) må der forventes et stort overlap mellem kroniske primære smerter og HICP.
Overføres ovenstående tal til den danske befolkning svarer det til, at cirka 350.000 danskere opfylder kriterierne for High-Impact Chronic pain (HICP)8. I Danmark benytter vi imidlertid begrebet og diagnosen simple hhv. komplekse kroniske smerter i Sundhedsvæsenets Klassifikations System (SKS). Sidstnævnte patientgruppe overlapper sandsynligvis også i høj grad med HICP.
mere præcise tal og inddeling af kroniske smerter kan sikre bedre sundhedspolitisk engagement på smerteområdet
Desuden udgør mennesker med HICP en gennemsnitlig større belastning på sundhedssystem og samfundøkonomi selv om der er tale om en mindre andel smerteramte på ca. 6-8%. Bedre graduering og inddeling af kroniske smerter vil derfor gøre det lettere at organisere smertebehandlingstilbud i sundhedssystemet mere omkostningseffektivt. Ikke mindst kan det meget store og diffuse tal 1,3 millioner for mennesker med kroniske smerter risikere at afskrække sundhedspolitikere. Sandsynligvis vil mere præcise tal og inddeling af kroniske smerter sikre bedre sundhedspolitisk engagement på smerteområdet.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Modtag nyheder og aktuelle informationer direkte i din indbakke. Ved tilmelding accepterer du vores cookie- og privatlivspolitik.
FAKS – Foreningen af kroniske smerteramte og pårørende
Herstedvang 14,
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Email: faks@faks.dk
©️ FAKS / Webdesign Silverbeerg
FAKS
Herstedvang 14
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Mail: faks@faks.dk
CVR: 20782978
I vores nyhedsbrev holder vi dig opdateret med nyheder, medlemsinfo, arrangementer og meget mere