Faglige anbefalinger for udredning af personer med smerter i almen praksis

De fleste mennesker med vedvarende / kroniske smerter går alt for mange år med deres smerter, før de bliver diagnosticeret med tilstanden og får hjælp. Derfor har Sundhedsstyrelsen sat fokus på området og nedsat en arbejdsgruppe, som skal hjælpe med at gøre forholdene bedre. Dette skal blandt andet ske med en national klinisk anbefaling for “Udredning af personer med smerter i almen praksis”. FAKS sidder med i arbejdsgruppen repræsenteret af undertegnede Lars Bye Møller og Sanne Lydø for at sikre at patienternes stemme bliver hørt.

Baggrund for en national klinisk anbefaling

Initiativet til denne nationale kliniske anbefaling sker i forlængelse af, at regeringen i juli 2022 udgav en strategi for smerteområdet1. Inden denne strategi blev udformet og offentliggjort, havde FAKS sammen med SmerteSagen været til møde i Sundhedsministeriet i foråret. Læs artikel herom.
Strategien står imidlertid på skuldrene af et endnu tidligere stykke arbejde igangsat af VLAK regeringen tilbage i 2018. FAKS deltog også i dette arbejde, der mundede ud i den dybdegående rapport2 , som blev offentliggjort i september 2020.

Den faglige afdækning af smerteområdet nævner forskellige steder, hvor skoen trykker og mulige initiativer til forbedring. Blandt andet nævnes der, at “alment praktiserende læger efterspørger kompetencer og værktøjer, der kan gøre det lettere at identificere og håndtere personer som er i risiko for at udvikle kroniske smerter”3.

Hvad er en national klinisk anbefaling ?

Sundhedsstyrelsens nationale kliniske anbefalinger er systematiske udarbejdede udsagn, som vejleder i specifikke kliniske situationer. De skal bruges som faglig støtte, når sundhedsprofessionelle såsom din praktiserende læge sammen med dig skal træffe beslutninger om en passende og korrekt sundhedsfaglig indsats. Anbefalingerne har i udgangspunktet et tværfagligt og tværsektorielt fokus. Hovedformålene med en national klinisk anbefaling er at understøtte: 

  • Implementering af evidensbaserede indsatser af ensartet kvalitet på tværs af landet 
  • Prioritering i sundhedsvæsenet 
  • Vidensdeling på tværs af sektorer og faggrupper

Forberedelse er det halve arbejde

Forberedelse er som bekendt vigtigt for at få succes med et hvilket som helst projekt. Derfor lå der også en del arbejde forud, før vi deltog på første arbejdsgruppemøde i Sundhedsstyrelsen. Blandt andet deltog vi begge på et online metodekursus i evidensbaseret medicin kaldet GRADE (­­Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation). Dette er et værktøj, som man anvender verden over til at vurdere kvaliteten af videnskabelige litteratur og de forskningsstudier som eksisterer på et område.

Præhøring

For at have et godt grundlag for første arbejdsgruppemøde blev vi endvidere bedt om at udarbejde et præhøringssvar. Her skulle vi komme med FAKS bud på de væsentligste udfordringer og muligheder, der kan understøtte udredningen af personer med smerter i almen praksis. Skemaet med spørgsmål fra Sundhedsstyrelsen og vores svar kan du læse her: prehøringssvar