Mandag d. 30. august blev der på vegne af Lægemiddelindustriforeningen, bedre kendt som LIF, afholdt en konference om kronisk sygdom, hvori der blev placeret et centralt fokus på hvordan der kan sikres sammenhæng, lighed og kvalitet i behandlingen af mennesker med kronisk sygdom i det danske sundhedssystem. Til konferencen var der inviteret kendte navne såsom Sundhedsminister Magnus Heunicke og direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm, der sammen med andre debattører og oplægsholdere fra bl.a. Kræftens bekæmpelse, Gigtforeningen og Diabetesforeningen var med til at give deres bud på, hvad de mener, der skal til for at forbedre indsatsen på kronikerområdet
Der var interessante oplæg med anbefalinger på hvordan denne problematik eventuelt kan imødekommes; for eksempel blev der snakket om behovet for større systematisk sammenhæng i indsatserne og at der bør afsættes ekstra støtte for at mindske uligheden i sundhedsvæsenet. Derudover blev der også snakket om at en fremtidig kronikerplan skal fokusere på involveringen af patientorganisationer, og at der generelt er en nødvendighed for at løfte kvaliteten af behandlingerne i praksis, for patienter med kroniske sygdomme.
det svært ikke at bemærke at kroniske smerter var undladt i kronikerindsatsen
Selvom at konferencen om kroniske sygdomme bestod af spændende oplæg, der kunne tages i betragtning til at forbedre kronikerindsatsen, var det svært ikke at bemærke at kroniske smerter var undladt i regnestykket. Kroniske smertepatienter i Danmark er et område der dækker over 25% af den voksne befolkning, hvilket svarer til 1,3 mio. mennesker. Til sammenligning var der i 2017 i de nationale registre 235.675 personer, der havde diabetes og 198.500 personer, der havde kronisk obstruktiv lungesygdom. Disse tal for mennesker med kroniske smerter markerer altså en betydelig andel af den danske befolkning – men hvorfor er der så ingen omtale i hverken kronikerplan eller i konference? Da et medlem fra Smertesagen stiller et spørgsmål vedrørende dette til Søren Brostrøm, modtager hun følgende svar;
”… Vi har jo som du nok sikkert allerede ved på Sundhedsstyrelsens hjemmeside haft stort fokus på smerteområdet over de senere år og bl.a. også lavet en kampagne under coronaen. Og det andet som jeg også synes man skal nævne, ikke fordi det ikke kan gøres meget bedre, det med at vi har oprettet og sat ressourcer af til specialiseret smertecentre over mange år i Danmark og prøvet at opbygge, tror jeg også faktisk mange lande misunder os for. Så hvis jeg kom udefra –for at blive i den rolle jeg har her i dag … ville jeg faktisk sige at Danmark har gjort rigtig meget på smerteområdet, men stadig ikke er i mål”.
Søren Brostrøm
Brostrøm anerkender at smerteområdet kan gøres bedre, men fremhæver at Danmarks tiltag indenfor kroniske smerter på international plan, er et land der misundes for de initiativer der har været fundet sted, eksempelvis gennem implementeringen af specialiseret smertecentre. Dette ændrer dog ikke realiteten der bygger på at der er adskillige problemstillinger som negligeres i det kroniske smerteområde. Det fokus som Søren Brostrøm refererer til i hans svar, har hovedsageligt haft det formål at nedbringe forbruget af opioider og morfinlignende præparater til at symptombehandle smerter. Det har bestået af opdatering af kliniske vejledninger samt en oplysningskampagne om kroniske smerter. Dette er gode initiativer, men blot et plaster på åbent sår, hvor der symptombehandles i stedet for at tage fat om de grundlæggende problemer på området som kræver nødvendige indsatser bl.a. vedrørende: behandlingskapacitet, uddannelse, vidensniveau og organisering.
Hvis Søren Brostrøm stiller sig tvivlende overfor de vilkår, der er blevet fremhævet gennem denne artikel, bør han “kigge godt efter i sin egen skuffe” og finde den “afdækning af smerteområdet fagligt oplæg til en smertehandlingsplan” som Sundhedsstyrelsen har været med til at udarbejde. Under alle omstændigheder vil vi opfordre ham til at kigge nærmere på smerteområdet, som fortjener langt større sundhedsfaglig og sundhedspolitisk bevågenhed end hvad tilfældet er i dag.
FAKS - Foreningen af Kroniske Smerteramte og pårørende
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Modtag nyheder og aktuelle informationer direkte i din indbakke. Ved tilmelding accepterer du vores cookie- og privatlivspolitik.
FAKS – Foreningen af kroniske smerteramte og pårørende
Herstedvang 14,
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Email: faks@faks.dk
©️ FAKS / Webdesign Silverbeerg
FAKS
Herstedvang 14
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Mail: faks@faks.dk
CVR: 20782978
I vores nyhedsbrev holder vi dig opdateret med nyheder, medlemsinfo, arrangementer og meget mere