Tilmeld dig vores Nyhedsbrev "SmerteLiv"
I vores nyhedsbrev holder vi dig opdateret med nyheder, medlemsinfo, arrangementer og meget mere
71 år og med flere kroniske sygdomme i bagagen er livet alligevel en gave for Karen. Vi har spurgt hende, hvordan hun holder humøret højt og bevarer optimismen i hverdagen. Læs hendes inspirerende svar her.
Af Marianne Graven.
For mange kan det være en overvindelse at komme op og i gang med dagen, når man er udfordret på forskellige planer – det er det også for Karen, som bl.a. har lungesydommene KOL og emfysem, men hun tvinger sig til det, for hun ved, at det i sidste ende kun gavner hende.
”Jeg tager til træning i det lokale træningscenter to gange om ugen. Det er altid tidligt, jeg er der, for jeg kan bedst lide, når der ikke er så mange i centret, for så kan jeg bedre tage det i mit eget tempo. Det er vigtigt for mig at få trænet, for jeg ved, hvor afgørende det er for mine muskler og progressionen af min sygdom. Der skal meget til, for at jeg ikke kommer afsted – så skal det være, fordi jeg f.eks. har lungebetændelse, som jeg af og til er ramt af. Jeg drikker altid en energidrik, inden jeg skal afsted, og så siger jeg til mig selv: ”Det her, det skal jeg!”
Er der aldrig tidspunkter, hvor du tænker ”ej, ikke i dag?”
”Nej, det er der faktisk ikke. Når jeg ikke kommer afsted på grund af f.eks. lungebetændelse, så accepterer jeg det bare, for der er ikke andet at gøre. Det hjælper ikke noget at ærgre sig eller slå sig selv oven i hovedet med det, for det hjælper i hvert fald ingenting. En accept af tingenes tilstand er nødvendig for mig at have.”
Det kan også være en udfordring med træthed, og sociale begivenheder kan ofte gøre kronikere mere trætte i dagene både op til og efter. Det kan være en god idé at forventningsafstemme og evt. gå ind og lægge sig, hvis trætheden pludselig melder sig under de her sociale begivenheder. Det hele handler om at tilpasse sig situationen.
Hvordan tackler du sociale begivenheder og trætheden?
”Træthed er blevet en del af min hverdag, det kan jeg ikke komme uden om. Jeg sover ofte dårligt om natten, vågner tit meget tidligt og er derfor træt om eftermiddagen og aftenen. Min familie ved det godt, og de har stor forståelse for det og prøver derfor at tilrettelægge besøg og lignende efter det. Det kan selvfølgelig godt være lidt svært at melde fra til noget, hvis ikke jeg kender de folk lige så godt som min familie, men jeg synes nu altid, jeg møder stor forståelse fra alle sider. Det er klart, at hvis jeg har været social eller været til noget en dag, så kan jeg godt mærke det lidt ekstra dagen efter, for så er jeg mere træt end vanligt. Jeg er altid glad for at være med, og jeg prøver at sige ja til det, som jeg kan overkomme. Jeg forsøger at være med til så meget, som jeg nu engang kan. Da jeg ikke kan gå særlig langt mere, tager vi altid kørestolen med på ture. Det er selvfølgelig lige en barriere, man skal overvinde i starten, for det kan være svært at blive transporteret rundt i en kørestol. Jeg har været både i Berlin, København og på forskellige weekendophold rundt omkring i Danmark takket være den kørestol, så den ville jeg slet ikke kunne undvære. Min el-cykel er også uundværlig. Da jeg bor i Aalborg, kan det nogle gange være svært at finde parkeringspladser, så derfor tager jeg ofte el-cyklen, når jeg skal noget. Det er nemmere. Jeg har ikke luft til at cykle på en almindelig cykel, men en el-cykel gør, at jeg kan cykle en tur på egen hånd, hvis vejret er dejligt en dag. På den måde får jeg frisk luft.”
Det sociale aspekt er vigtigt for de fleste. Det er sundt at komme ud blandt andre og se, høre og mærke andre mennesker, men det kan også være meget givende at være sammen med ligesindede – folk, der har mere eller mindre de samme udfordringer som én selv.
”Jeg synger bl.a. i et af Lungeforeningens lungekor en gang om ugen, og her møder jeg andre, der også har kroniske lungesygdomme. Det er rart at være social på den måde, og jeg kan godt lide at være med i et fællesskab, hvor vi både træner lungerne, men også drikker en kop kaffe bagefter og lige snakker lidt sammen. Det er vældig hyggeligt.”
Til trods for kroniske sygdomme er der stadig meget at være glad og taknemmelig for i Karens tilfælde.
”Jeg har en have og et drivhus, som jeg nyder og dagligt er ude i. Det har altid betydet utrolig meget for mig at komme ud i naturen og få frisk luft. Når der er sol, sidder jeg ofte ude i solens stråler for at få D-vitamin. Jeg har også knogleskørhed, så det at få sol og D-vitamin er vigtigt for mig. Mit drivhus bugner af solmodne tomater, peberfrugter og agurker om sommeren, og det giver mig glæde og velvære at se det hele vokse. Mine børnebørn er her også ofte, og det er en stor glæde i sig selv og giver mig meget fornøjelse i livet. Bøger har også altid være en af mine store passioner, så jeg kan roligt sige, at jeg har mange glæder i livet til trods for mine kroniske sygdomme. I det hele taget keder jeg mig faktisk aldrig.”
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Modtag nyheder og aktuelle informationer direkte i din indbakke. Ved tilmelding accepterer du vores cookie- og privatlivspolitik.
FAKS – Foreningen af kroniske smerteramte og pårørende
Herstedvang 14,
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Email: faks@faks.dk
©️ FAKS / Webdesign Silverbeerg
FAKS
Herstedvang 14
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Mail: faks@faks.dk
CVR: 20782978
I vores nyhedsbrev holder vi dig opdateret med nyheder, medlemsinfo, arrangementer og meget mere