Hvis du lever med smerter, kender du måske til oplevelsen af, at din læge overser eller ikke lægger vægt på de samme symptomer og værdier, som du oplever har betydning for din hverdag og trivsel. Dette kan skyldes, at forskning i smertebehandling og godkendelse af medicin ikke tager afsæt i mål, der ikke er vigtige for smertepatienter.
Hvis dette er tilfældet, udgør det et problem ikke blot fra et patientperspektiv men også for læge og samfund, da det kan forhindre samarbejde og optimal effekt af en given behandling.
Ny dansk forskning fra Aalborg Universitet og Center for Almen Medicin i Aalborg har i samarbejde med bl.a. patientforeningen FAKS kigget på, hvad henholdsvis personer med smerter i muskler og led, pårørende sundhedsfaglige, og forskere mener, at fremtidens smerteforskning skal fokusere på. Top-10-listen kan ses på figur 1.
Fig.1:Top 10-liste over prioritering af fremtidens smerteforskning
Sammenhængende med dette projekt afdækkede samme forskningsgruppe, hvilke mål (outcomes) der var benyttet ved forskellige behandlingstyper (fx fysiske, farmakologiske, psykologiske behandlinger) og vurderede kvaliteten af de oversigtsstudier der undersøgte dette.
Overordnet set fandt gruppen at en stor del af de oversigtsstudier der blev kigget på, blev vurderet som værende af kritisk lav kvalitet.
Desuden er størstedelen af den nuværende forskning baseret på fysiske behandlinger (fx. træning, massage, operation) og ofte er effekten målt på enten smerter (fra 0-10) eller funktion.
Se figur 2 der illustrerer huller i forskningen.
størstedelen af den nuværende forskning er baseret på fysiske behandlinger
Fig.2 Evidence gap map
Det har efterfølgende været nærliggende at spørge sig selv, om de mål forskningen måler effekten af deres behandling på, er et udtryk for vaner og præferencer blandt forskere og sundhedsprofessionelle. Ikke mindst, så er det uvist, om disse behandlingsresultater er i overensstemmelse med det som personer med smerter i muskler og led synes er vigtige.
Projekterne er blevet ledt af PhD-studerende Kristian Damgaard Lyng og Professor Michael Skovdal Rathleff. Lars Bye Møller har deltaget som patientrepræsentant fra FAKS Foreningen af kroniske smerteramte.
Et nyt forskningsprojekt 1 vil undersøge, hvilke outcome-domæner, der har betydning for personer med kroniske smerter i muskler og led, samt forskere og behandlere.
Du kan deltage og læse mere om den store europæiske spørgeskemaundersøgelse her Hvad er vigtigt for dig i smertebehandling
Dette projekt er endnu et stærkt samarbejde med Aalborg Universitet og Center for Almen Medicin i Aalborg og patientforeningen FAKS Foreningen af Kroniske Smerteramte.
Forskningsprojektet bliver ledt af forskningsassistent Chris Djurtoft. Patientrepræsentanter Mette Kogi og Lars Bye Møller deltager fra FAKS.
I forskningen fra Aalborg universitet og Center for Almen Medicin har man ikke blot har kigget på, hvad smerteramte synes er vigtigt at måle på indenfor smertebehandling. Forskningsprojekterne har som nævnt direkte inddraget patientrepræsentanter i store dele af forskningen.
Disse personer har blandt andet været med til at udvælge målgruppen for forskningen, udforme spørgsmål, samt hjulpet med at rekruttere respondenter.
det er vigtigt med mere inddragelse af patienter og pårørende i smerteforskning
Lars Bye Møller som selv har levet med smerter i 25 år mener, at det er vigtigt med mere inddragelse af patienter og pårørende i smerteforskning. Personer der selv lever med smerter kan bidrage med praktiske og mere virkelighedsnære erfaringer, som forskere og klinikere måske overser.
Har du interesse i at deltage i fremtidige forskningsprojekter eller har du input til, hvordan der sammen kan skabes et bedre samarbejde imellem forskerne og personer der til dagligt lever med smerter – så er man velkommen til at kontakte Kristian Damgaard Lyng fra Aalborg universitet på e-mail: klyng@dcm.aau.dk
Link til forskningsprojekter:
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Modtag nyheder og aktuelle informationer direkte i din indbakke. Ved tilmelding accepterer du vores cookie- og privatlivspolitik.
FAKS – Foreningen af kroniske smerteramte og pårørende
Herstedvang 14,
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Email: faks@faks.dk
©️ FAKS / Webdesign Silverbeerg
FAKS
Herstedvang 14
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Mail: faks@faks.dk
CVR: 20782978
I vores nyhedsbrev holder vi dig opdateret med nyheder, medlemsinfo, arrangementer og meget mere