Smerteklinikken Grindsted gennemførte i 2020 et projekt med øreakupunktur ud fra anvisninger fra National Acupuncture Detoxification Association, såkaldt NADA-behandling. Formålet var at afdække, hvordan Smerteklinikkens patienter oplevede støtte under aftrapning af opioider.
Projektet bekræftede smertesygeplejerskerne i, at NADA kan være et velegnet tilbud til patienter, som aftrapper opioider, og det er i dag et fast etableret tilbud i klinikken.
Case-personen Bente repræsenterer en gruppe kronisk smerteramte mennesker med et længerevarende sygdomsforløb, som har ført til et uhensigtsmæssigt forbrug af opioider. Hun har tidligere forsøgt aftrapning, med voldsomme abstinenser til følge og er derfor utryg ved tanken om endnu et aftrapningsforløb. Bente tilbydes NADA-behandling i håbet om at øge muligheden for et vellykket aftrapningsforløb.
NADA er ifølge NADA-Danmark øreakupunktur, som kan støtte den enkeltes recovery og empowerment. NADA består at fem akupunkturnåle i hvert øre, og metoden skal ses som supplement til ellers anvendte behandlingsmetoder. Sundhedsstyrelsen beskriver NADA som potentiel støtte under aftrapning af opioider og har været anvendt i misbrugscentre gennem flere år, men der er ingen tilgængelige studier fra danske smerteklinikker.
NADA er standardiseret øreakupunktur med fem akupunkturpunkter i hvert øre. Metoden blev udviklet på Lincoln Hospital i South Bronx, New York i begyndelsen af 1970’erne og er i dag kendt over det meste af verden.
Metoden bygger på Traditionel Kinesisk Medicin, hvor aktivering af akupunkturpunkterne balancerer både krop og psyke. NADA er et redskab, der kan anvendes i kontakten til kroppens selvberoligende system og derved hjælpe med at finde indre ro og balance.
Organisationen NADA Danmark står for uddannelsen af behandlere. Det foregår over fire kursus dage inklusiv en praktisk øvelsesperiode.
Du kan læse om behandlingen og projektet her.
Ovenstående er uddrag fra artikel: Øreakupunktur lindrer abstinenser
Artiklen udlånt med tilladelse fra Lotte Marie Jensen (sygeplejerske, master i smertevidenskab og tværfaglig behandling).
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Modtag nyheder og aktuelle informationer direkte i din indbakke. Ved tilmelding accepterer du vores cookie- og privatlivspolitik.
FAKS – Foreningen af kroniske smerteramte og pårørende
Herstedvang 14,
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Email: faks@faks.dk
©️ FAKS / Webdesign Silverbeerg
FAKS
Herstedvang 14
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Mail: faks@faks.dk
CVR: 20782978
I vores nyhedsbrev holder vi dig opdateret med nyheder, medlemsinfo, arrangementer og meget mere