Tilmeld dig vores Nyhedsbrev "SmerteLiv"
I vores nyhedsbrev holder vi dig opdateret med nyheder, medlemsinfo, arrangementer og meget mere
METAsundhed – en helhedsorienteret tilgang til fysiske symptomer. METAsundhed er en årsagsmodel, som forklarer sammenhængen mellem vores psyke og vores fysiske symptomer. Den baserer sig på opfattelsen af kroppen som en intelligent og vigtig medspiller i forebyggelse og behandling af sygdom¹.
META betyder “se oven fra” og handler om at få et større overblik og perspektiv. METAsundhed handler således om at se individets sundhedsmæssige behov og udfordringer i et lidt bredere perspektiv og finde den rigtige behandling. Således kombineres redskaber fra sundhedsvæsnet med komplementære behandlingsformer.
METAsundhed – en helhedsorienteret tilgang til fysiske symptomer
I METAsundhed starter alle fysiske symptomer med et konfliktchok, kaldet en **UDIN** (dvs. et traume). En UDIN skaber ubalance i kroppen, og det er denne ubalance, som giver fysiske symptomer. Hvis balancen genoprettes, vil vores intelligente krop være i stand til at helbrede sig selv.
Målet med en METAsundhedsanalyse er derfor at finde den følelsesmæssige konflikt, der er årsag til det fysiske symptom, og få den forløst, så kroppen kan få de bedste betingelser for helbredelse¹.
METAsundhed er en detaljeret beskrivelse af sammenhængen mellem kroppens organvæv og de hertil hørende problemstillinger/konflikter. De fleste organer består af flere væv, som alle har deres specifikke funktion⁴.
Historietimen – hvor stammer METAsundhed fra
METAsundhed stammer fra teorier udviklet af Dr. Med Ryke Geerd Hamers, som grundlagde “German New Medicine” (GNM) i 1980’erne. Metasundhed/Metamedicin bygger på hans banebrydende opdagelse af sammenhængen mellem psyke, hjerne, krop og chokoplevelser. Via CT skanninger af hjernen og interviews med de fysisk syge patienter, påviste han, at hver konfliktchok påvirker unikke dele af hjernen, som udløser unikke kropslige reaktioner.
Hamer’s ideer om sygdommens psykosomatiske årsager dannede grundlaget for senere udviklinger inden for feltet. METAsundhed blev videreudviklet og populariseret af Johannes R. Fisslinger, der kombinerede Hamer’s principper med andre holistiske sundhedsmetoder.
En UDIN er en uventet og dramatisk hændelse, hvor man føler sig isoleret og uden strategi for at håndtere det, der sker (nulstrategi)
METAsundhed hjælper med at oversætte kroppens symptomer sådan at vi kan forstå hvad den fortæller os, når vi ikke føler os raske eller når vi har fysiske eller følelsesmæssige symptomer. På denne måde gør det os i stand til at forstå, at der ligger en intelligens, som er udviklet gennem millioner af år, bag kroppens måde at fungere på og at kroppen altid forsøger at hjælpe os.
Ved at forstå sammenhængen (psykosomatik) kan vi optimere vores helbred, måske få det bedre, spare os selv for frygt og blive gladere og mere selvhjulpne mennesker. Psykosomatik er sammenhængen mellem psyke og soma (legemet).
Ifølge Hamer opstår sygdomme som biologisk respons på psykologiske konflikter og stress. Han hævdede, at enhver sygdom kan spores tilbage til en specifik følelsesmæssig konflikt.
Den psykosomatiske traumemodel (METAsundhed)
Den psykosomatiske traumemodel, som METAsundhed bygger på, er en teoretisk ramme, der forbinder fysiske sygdomme og symptomer med psykologiske traumer og emotionelle konflikter. Modellen stammer fra Hamer og her er nogle de centrale elementer i modellen:
Biologisk specialprogram
To-fase modellen (den psykosomatiske traumemodel)
En vigtig del af helbredelsesprocessen i METAsundhed er, at personen bliver bevidst om de underliggende psykologiske traumer og konflikter, som kan være årsag til personens fysiske symptomer/sygdom.
Det er vigtigt at forløse de traumer, der er blevet bevidstgjort, enten gennem terapi (kunne være Tankefeltterapi) eller anden metode til emotionel heling.
Dermed hjælpes kroppen til at komme hurtigere igennem helbredelsesprocessen og smerter/symptomer kan formindskes og i nogle tilfælde helt forsvinde.
Den psykosomatiske traumemodel i METAsundhed søger at forklare, hvordan psykologiske traumer og konflikter kan manifestere sig som fysiske sygdomme.
Modellen understreger vigtigheden af at forstå og helbrede disse underliggende psykologiske problemer, som er en nøgle til fysisk helbredelse.
En METAsundhedsanalyse og terapiplan giver indsigt og perspektiv på fysiske symptomer, som vil kunne bidrage ikke alene til behandlingen af dem, men også til fremtidig forebyggelse¹.
Det er dog vigtigt at bemærke, at METAsundhedsanalyse ikke er en erstatning for traditionelle medicinske behandlinger og diagnoser, men kan være et supplement¹.
Tankefeltterapi (TFT) er en helhedsorienteret og holistisk terapiform, der anvendes til at behandle forskellige former for psykisk og fysisk ubehag i kroppen. Den bruger teknikker, der fokuserer på meridianlinjer og traumepunkter.
Psykosomatik refererer til samspillet mellem sind og krop. Der er dokumenteret evidens for, at vores mentale tilstand kan påvirke vores fysiske helbred. Stress, angst og negative følelser kan have indflydelse på immunsystemet, hormonbalancen og andre biologiske processer.
METAsundhed tager netop dette aspekt i betragtning ved at identificere følelsesmæssige konflikter som mulige udløsere af fysiske symptomer.
Mange mennesker har oplevet, hvordan stress eller følelsesmæssige belastninger kan manifestere sig som fysiske symptomer.
Selvom dette ikke er en formel videnskabelig undersøgelse, er det en del af den kollektive menneskelige erfaring.
METAsundhed anerkender, at kroppen og sindet er tæt forbundne. Det fokuserer på at finde de underliggende følelsesmæssige konflikter og arbejde med dem for at fremme helbredelse.
Selvom det ikke er en erstatning for traditionel medicin, kan det være et nyttigt supplement.
Nogle mennesker oplever positive resultater ved at anvende METAsundhedsprincipper, mens andre måske ikke gør det.
Dette kan skyldes individuelle forskelle, placeboeffekten eller andre faktorer.
METAsundhed er en tilgang, der udforsker sammenhængen mellem vores psyke og vores fysiske symptomer. Mens det ikke er en konventionel videnskabelig disciplin med omfattende kliniske studier, er der nogle interessante observationer og teorier, der støtter METAsundhedsmodellen.
Er der videnskabelig evidens for METAsundhed?
METAsundhedsanalyse ikke er en erstatning for traditionelle medicinske behandlinger og diagnoser, men kan være et supplement¹.
I sidste ende er METAsundhed en alternativ tilgang, der ikke har den samme videnskabelige dokumentation som traditionel medicin. Hvis du overvejer at udforske METAsundhed, anbefales det at konsultere en professionel, der er bekendt med denne tilgang, og som kan vejlede dig baseret på din specifikke situation.
Husk altid at kombinere alternative metoder med konventionel medicinsk behandling, især når det drejer sig om alvorlige sundhedsproblemer.
(1) Hvad er METAsundhed? | METAsundhed Danmark. https://metasundheddanmark.org/metasundhed/.
(2) Om METAsundhed – Metasundhed.dk. https://metasundhed.dk/hvad-er-metasundhed-hvordan-kan-det-hjaelpe-mig/.
(3) Hvad er METAsundhed? | METAsundhed Danmark. https://bing.com/search?q=hvad+er+meta+sundhed.
(4) METAsundhed Danmark. https://metasundheddanmark.org/.
(5) Jane Engelmann
Få mere viden om METAsundhed på vores webinar med Psykosomatisk terapeaut Jane Marie Engelmann. Webinar med er gratis – dog er tilmelding nødvendig. Læs mere her.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Modtag nyheder og aktuelle informationer direkte i din indbakke. Ved tilmelding accepterer du vores cookie- og privatlivspolitik.
FAKS – Foreningen af kroniske smerteramte og pårørende
Herstedvang 14,
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Email: faks@faks.dk
©️ FAKS / Webdesign Silverbeerg
FAKS
Herstedvang 14
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Mail: faks@faks.dk
CVR: 20782978
I vores nyhedsbrev holder vi dig opdateret med nyheder, medlemsinfo, arrangementer og meget mere