Tilmeld dig vores Nyhedsbrev "SmerteLiv"
I vores nyhedsbrev holder vi dig opdateret med nyheder, medlemsinfo, arrangementer og meget mere
Den 1. juni afholdt Medicin.dk et stormøde med fokus på behandling af kroniske smerter. På mødet deltog ca 200 sundhedsfaglige, læger, sygeplejersker, farmaceuter, fysioterapeuter m.fl. Fra FAKS – Foreningen af Kroniske Smerteramte og Pårørende, deltog Jane Sidelmann, frivillig rådgiver på SmerteLinjen, og Lars Bye Møller, frivillig for sundhedsvidenskab og internationale relationer. Begge lever selv med kroniske smerter.
Udbredt problem i praksis og samfund
Målgruppen for mødet var sundhedsfaglige, som i deres hverdag møder patienter, der lever med kroniske smerter. Dette er desværre mange. Cirka hver fjerde henvendelse i almen praksis handler om smerter. Dette hænger sammen med, at 1,2 millioner danskere lever med kroniske smerter, hvoraf ca. 350.000 lever med high impact chronic pain, også kendt som kroniske komplekse smerter.
Øget faglig interesse for smerter
Fremmødet på temadagen om smerter var stort. Blandt andet almen praksis var stærkt repræsenteret, hvilket vi er glade for, da de er vores primære kontakt i sundhedsvæsenet. Dette viser forhåbentlig, at smerter er begyndt at fylde mere i klinikernes bevidsthed. Kroniske smerter og vi patienter er i mange år blevet behandlet stedmoderligt. Dette hænger sammen med, at smerter bliver betragtet udelukkende som et symptom, hvorfor området ikke har haft særskilt status og samme fokus som en række andre folkesygdomme og specialer. Nye diagnosekriterier fra Verdenssundhedsorganisationen WHO’s ICD-11 ændrer imidlertid på klassificeringen af smerter. Dette betyder, at det nu er muligt at diagnosticere kroniske smerter som en selvstændig sygdom. Der er imidlertid lang vej til, at de nye diagnosekoder finder anvendelse i praksis.
Oplæg fra patienter og fageksperter
Dagen bød på forskellige oplæg fra eksperter inden for smerter, hver med deres unikke perspektiv. Jane Sidelmann, frivillig på FAKS’ telefonrådgivningslinje SmerteLinjen og frivillig i FAKS (Foreningen af Kroniske Smertepatienter), lagde ud med patientvinklen. Jane gav et indblik i dagligdagen med kroniske smerter og oplevelser fra mødet med sundhedsvæsenet. Simon Tarp, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen, satte fokus og tal på brugen af opioider og udviklingen heraf.
Karin Due Bruun, PhD og overlæge på Smertecenter Syd, Odense, fortalte om smerter i en biopsykosocial forståelses- og behandlingsmodel. Hendes kollega Kira Fuglsang, også fra Smertecenter Syd, bidrog med psykologens vinkel. Kira talte blandt andet om at få blik for, hvad man tænker om smerte og hvilken adfærd man har i forhold til smerte. I forhold til adfærd talte hun om undgåelses- og udholdenhedsadfærd, som kan være uhensigtsmæssige i forhold til at leve med kroniske smerter. Undgåelsesadfærd kan føre til, at man trækker sig fra aktiviteter, der giver mening og værdi i livet. Udholdenhedsadfærd kan føre til, at man overanstrenger sig og forværrer smerterne. Udfordringen er at finde en god balance i aktivitetsniveau. Morten Høgh, PhD, sluttede af med fysioterapeutens vinkel. Han understregede, at ingen træningsform må antages at være bedre end andre. Det er vigtigt at finde den form for fysisk aktivitet, der passer til den enkelte. Arbejde er en anden aktivitet, som har store sundhedsmæssige konsekvenser. Derfor er det vigtigt, at vi bliver bedre til at skabe et arbejdsmarked, der tager hensyn til smerteramtes individuelle behov.
Formidling af patientens oplevelser og perspektiver
Vi bruger også meget tid og ressourcer på at netværke. Dette har stor betydning for at få samarbejdspartnere og etablere kontakter til forskere, læger og sundhedsmyndigheder. Det er vigtigt som patientforening at kunne række ud til disse, når vi mangler svar på noget, vi ikke selv kan blive kloge på eller ønsker at ændre noget og give konstruktiv kritik.
Gensidig forståelse og respekt for hinandens vilkår og perspektiver er essentielt for samarbejde mellem forskellige interessenter. Dette øger alt andet lige muligheden for at forbedre smertebehandling og vilkårene for mennesker, som lever med kroniske smerter.
FAKS, Foreningen af Kroniske Smerteramte, vil gerne takke Medicin.dk for at sætte fokus på området kroniske smerter.
I FAKS, Foreningen af Kroniske Smerteramte, bruger vi arrangementer som dette hos Medicin.dk til at blive klogere på nyeste forskning og viden om smerter, sundhedsvæsenet og klinikernes rammevilkår. Når vi får lov at stå på scenen, får vi desuden muligheden for at videreformidle patienternes oplevelser og perspektiver og være med til at fylde videnshuller.
Gensidig forståelse og respekt for hinandens vilkår og perspektiver øger alt andet lige muligheden for at forbedre vilkårene for mennesker som lever med kroniske smerter.
Lars Bye Møller har gennem 15 år arbejdet for FAKS med sundhedsvidenskab, sundhedspolitik og internationale kontakter. Lars har levet med smerter og fibromyalgi i 25 år.
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Modtag nyheder og aktuelle informationer direkte i din indbakke. Ved tilmelding accepterer du vores cookie- og privatlivspolitik.
FAKS – Foreningen af kroniske smerteramte og pårørende
Herstedvang 14,
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Email: faks@faks.dk
©️ FAKS / Webdesign Silverbeerg
FAKS
Herstedvang 14
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Mail: faks@faks.dk
CVR: 20782978
I vores nyhedsbrev holder vi dig opdateret med nyheder, medlemsinfo, arrangementer og meget mere