Har du eller en af dine nærmeste været ude for en bilulykke, haft en livstruende sygdom, været i krig, eller er blevet udsat for vold eller voldtægt, eller måske haft en anden traumatisk oplevelse?
Måske har du været vidne til vold eller misbrug i din barndom. Det kan godt være for flere år siden, du oplevede det, men pludselig en dag erkender du, at dit liv er præget af pinefulde minder om begivenheden.
Du har måske mareridt om natten, føler dig pludselig angst uden at forstå hvorfor, føler at du skal holde øje med alt omkring dig, eller synes at du undgår at tænke på det, der skete dengang og undgår steder og personer, der minder dig om det.
Du kan sagtens tro, at du er kommet over den traumatiske hændelse, at du bare har forandret dig lidt, for det gør mennesker, når de oplever forfærdelige ting.
Det kan imidlertid godt være, at du har fået post traumatisk stress forstyrrelse (PTSD).
Er det traumatiske lige sket for dig, får du en akut reaktion på traumet. Det er helt naturligt, og varer typisk et par dage til et par måneder . Varer dine symptomer i længere tid, og har du måske svært ved at fungere på arbejdet eller hjemme, kan det være tegn på PTSD eller måske stress eller depression.
Du har da brug for professionel hjælp. Din læge kan hjælpe dig videre og måske foreslå en psykolog.
Enhver kan udvikle PTSD i enhver alder. En række faktorer som man ikke har indflydelse på, kan øge risikoen for at få PTSD. For eksempel kan det gøre det mere sandsynligt, at man udvikler PTSD, hvis man har haft en intens eller en længerevarende traumatisk oplevelse eller er blevet skadet under oplevelsen.
Mange forskellige slags traumer kan resultere i PTSD, inklusiv dem der er listet herunder:
For det meste starter PTSD symptomer kort efter den traumatiske begivenhed, men de kan også vise sig flere måneder eller flere år efter. De kan også komme og gå over mange år. Hvis symptomerne varer i adskillige uger, giver dig stor lidelse, eller forstyrrer dit arbejds- eller hjemmeliv, kan du have PTSD.
Der er tre typer PTSD-symptomer, men de er ikke præcis de samme for alle. Hver person oplever symptomer på deres måde.
Minder om den traumatiske begivenhed kan komme på alle tidspunkter. Du føler måske den samme frygt eller rædsel, som du gjorde, da begivenheden fandt sted.
Du forsøger måske at undgå situationer eller mennesker, som trigger minder om den traumatiske begivenhed. Måske undgår du ligefrem at tænke på eller tale om begivenheden.
Du føler dig måske nervøs, eller altid på vagt og holder øje med farer. Du bliver måske pludselig vred eller irritabel. Dette er kendt som hyperarousal.
De fleste traumeoverlevere har en overflod af symptomer, som strækker sig udover de velkendte symptomer, som karakteriserer PTSD.
Nogle forfattere indenfor traume-området har foreslået, at det væld af symptomer, som kan komme ved traumeoverlevere, ikke omfatter tillægsdiagnoser, men i stedet for reflekterer et bredt udsnit af komplekse kropslige, kognitive, følelsesmæssige og adfærdsmæssige effekter af psykologiske traumer.
www.kompleksptsd.dk handler om de følger, som der kan være af at have oplevet traumatiske begivenheder eller levet under traumatiserende forhold.
Tak til www.kompleksptsd.dk for lån af udlån af tekst til artiklen.
Artiklen er skrevet og produceret af frivillige fra FAKS - Foreningen af Kroniske Smertepatienter .. Også for Pårørende
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Modtag nyheder og aktuelle informationer direkte i din indbakke. Ved tilmelding accepterer du vores cookie- og privatlivspolitik.
FAKS – Foreningen af kroniske smerteramte og pårørende
Herstedvang 14,
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Email: faks@faks.dk
©️ FAKS / Webdesign Silverbeerg
FAKS
Herstedvang 14
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Mail: faks@faks.dk
CVR: 20782978
I vores nyhedsbrev holder vi dig opdateret med nyheder, medlemsinfo, arrangementer og meget mere