Pixibogen om kroniske smerter

Bliv klogere på smerter på en enkel og hurtig måde

Længerevarende smerter eller kroniske smerter som de også kaldes som diagnose (> 3 mdr.) kan være svære at forstå. Dette hænger sammen med, at mange af os er opvokset med en mekanistisk forståelse af smerter, hvor smerte altid er tegn på, at noget i vores krop er i stykker. Denne smerteforståelse er forenklet og uhensigtsmæssigt ifølge moderne smertevidenskab. En bredere forståelse af smerte er vigtig for at lære af tackle og leve et bedre liv med smerter og potentielt færre smerter.

Hvad er Pixibogen om kroniske smerter?

Pixibogen er en model som i form af video, trykt- og digital bog på en enkel måde forklarer, hvad kroniske smerter er for en størrelse. Vores forståelse for moderne smertevidenskab hjælpes pædagogisk på vej af metaforer og illustrationer såsom smertespeederen og smertebremsen.

Vores forståelse for moderne smertevidenskab hjælpes pædagogisk på vej af metaforer og illustrationer” 

Pixibogen giver nogle gode bud og forklaringer på nogle af de spørgsmål som vi ofte stiller os selv om smerte, eller i hvert fald burde. Hvorfor forsvinder nogle smerter mensmandre vedbliver. Hvorfor er smerter ikke bare noget, som vi bilder os ind, selvom der ikke er en synlig eller målbar fysisk årsag. Hvorfor er det i mange tilfælde sådan, at fysiske traumer og sygdom ikke alene kan forklare omfanget og påvirkning af smerte. Ikke mindst hvorfor er en holistisk biopsykosocial tilgang som udgangspunkt den bedste måde at forstå og behandle kroniske smerter på.

I kyndige hænder på smertespecialister og patient

Ophavspersonen bag Pixibogen er mangeårig læge og smertespecialist Gitte Handberg (se infoboks). Gitte har fået hjælp af gode kollegaer til at færdiggøre manuskriptet til Pixibogen. Pernille Lykke Petersen ph.d. og overlæge på smerteklinikken Bispebjerg hospital samt Karin Due Bruun, ph.d. og overlæge på Tværfagligt Smertecenter Odense universitetshospital. Ligeledes har Lars Bye Møller som patientrepræsentant bidraget til ansøgningen hos Lundbeckfonden og med udfærdigelse af manuskriptet. I 25 år har Lars selv levet med smerter og fibromyalgi. I over 15 år har Lars arbejdet med sundhedsvidenskab, sundhedspolitik og internationale kontakter i FAKS Foreningen af Kroniske Smerteramte.

Pixibogen er udviklet af Gitte Handberg overlæge og smertespecialist på smerteklinikken Bispebjerg hospital. Gitte har i mange år brugt modellen til at undervise læger i kroniske smerter. Gitte har også lagt grundstene til SmerteInfo.dk. Dette er en hjemmeside med forskningsbaseret, opdateret viden om kroniske smerter skrevet på let forståeligt lægmandssprog.

Potentiale til bedre forståelse og anerkendelse af kroniske smerter

I FAKS Foreningen af Kroniske Smerteramte er vi glæde for, at Pixibogen er blevet produceret og nu offentlig tilgængelig for både patienter og sundhedsfaglige. Vi håber vi på, at det forskellige materiale vil blive taget godt imod og forhåbentlig medvirke til større forståelse og anerkendelse af kroniske smerter. Opgør med uvidenhed og fordomme overfor kroniske smerter, kan hjælpe med at afstigmatisere og give diagnosen kroniske smerter større legitimitet. Dette kan bidrage til, at færre Smerteramte bliver mødt med mistro af sundhedsprofessionelle og samfund.

smerteforståelse kan bidrage til større funktionsevne, tro på egne evner og livskvalitet

For den smerteramte selv tyder erfaringer på, at større forståelse for kronisk smerter for nogle kan være smertereducerende i sig selv ved at reducere hjernens trusselvurdering. Under alle omstændigheder kan en bredere biopsykosocial forståelse være med til at låse op for en mere konstruktiv adfærd og motivation for at tilegne sig ikke-medicinske mestringsstrategier. På den måde kan smerteforståelse bidrage til større funktionsevne, tro på egne evner og livskvalitet. Dette kan reducere og i nogle tilfælde erstatte smertemedicin.

Her kan du se filmen Pixibogen

Her kan du finde mere viden om smerter

På de nedestående hjemmesider finder du en stribe af gratis artikler og videoer på dansk som omhandler vigtige principper inden for moderne smerteforståelse. Her er noget for enhver smag, hvad end du har behov for enkel og pædagogisk forklaringer eller har brug for mere detaljeret smertevidenskab. Du kan naturligvis også finde en masse materiale på vores egen hjemmeside. Blandt andet har vi lavet en række pjecer om smerter.

STØT FAKS

Støt FAKS og vores indsats for at bedre forhold for smerteramte – læs mere om mulighederne her”
STØT OS