Opioider til kroniske smerter, som ikke er forårsaget af kræft
Patient Information – Pain Alliance Europe / Patientvenlig version af ”Opioids Position Paper” (Oktober 2021)
Kære patient,
Du har så mange smerter, at de sædvanlige smertestillende midler ikke er nok. Dig og din læge overvejer nu, om et opioid kan lindre dine smerter. Denne type medicin hjælper dog ikke på alle årsager til smerter.
Opioider er hverken en universalmiddel eller djævelens arbejde. Når det bruges korrekt, kan et opioid hjælpe dig med at reducere smerter og vende tilbage til et aktivt liv.
Denne skrivelse giver dig mere information om følgende:
Hvad er opioider, og hvordan virker det?
Opioider er dokumenterede smertestillende midler. De indeholder opiumlignende aktive ingredienser der forekommer naturligt i opium valmuen. Den mest kendte er morfin. Opioider hæmmer specifikt smitteoverførsel, især i hjerne og rygmarv.
De produceres også af kroppen sig selv og frigivet under stress, til undertrykke pludselige smerter. I tilfælde af særlig alvorlig eller vedvarende smerte udmattes/tømmes reserven af disse endogene stoffer (hormoner fremstillet i din krop). I sådanne tilfælde kan kunstigt produceret opioider, for eksempel i form af en tablet, nogle gange hjælpe.
Hvilke opioider er tilgængelige?
Eksempler på opioider er buprenorphin, kodein, fentanyl, hydromorfon, morfin, oxycodon, tapentadol, tilidin/naloxon, tramadol.
Hvornår bør opioider ikke bruges?
Opioider bør ikke bruges til: migræne, spændingshovedpine, irritabelt tarmsyndrom, fibromyalgi syndrom, og psykiske lidelser med kroniske smerter såsom depression. I disse sygdomme har opioider ringe eller ingen effekt og bivirkningerne dominerer.
Hvornår bruges opioider?
For mennesker med kræft er opioider en vigtig del af smertebehandling. Dog for andre langvarige smerter, som er ikke forårsaget af kræft, er opioider grundlæggende ikke mere effektive end andre smertestillende medicin.
Brugen af opioider bør som udgangspunkt overvejes, hvis non-farmakologisk behandlinger (såsom fysisk eller psykologiske terapier) og ikke-opioid smertestillende midler er
I de fleste tilfælde kan en kombination af ikke-opioid medicin, fysioterapi og psykologiske foranstaltninger anvendes. Du bør beslutte sammen med din læge, hvilken terapi der passer til dig.
For nogle tilstande, såsom nervesmerter fra diabetes, kronisk slidgigt smerter, kroniske rygsmerter og smerter efter helvedesild, viser undersøgelser, at opioider kan være effektive til op til 3 måneder. Af andre årsager til smerter, udtaler eksperter, at behandling kan forsøges.
Opioider kan tages længere end 3 måneder, hvis de tidligere var effektive og tolereres godt. Ofte har patienter svært ved med sikkerhed at vurdere om behandlingen fungerer godt. I dette tilfælde, sænke dosis eller afbryde opioid kan hjælpe med at afgøre, om smerterne stiger igen.
Kan opioider gøre dig afhængig?
Når du tager opioider i længere tid end 4 uger, bliver du måske eller måske ikke fysisk afhængig. Dette er normalt og forekommer med næsten al medicin, der tages i længere perioder.
Dette dog betyder ikke, at du er afhængig af dem. Afhængighed er det ukontrollerede, impulsive og tvangsmæssig brug af en medicin. Hvis din læge ordinerer opioid for kroniske smerter, er risikoen for afhængighed er lav – når opioider indtages efter forskrifterne og dosis angivet af lægen.
Hvis man fjerner opioider pludseligt kan man opleve symptomer såsom rastløshed, løbende næse eller diarré. Disse kan undgås ved at nedtrappe medicinen i konsultation med din læge.
Er der andre relevante bivirkninger?
Ja – som med al anden medicin.
Nogle af disse bivirkninger f.eks. som kvalme og forstoppelse kan minimeres ved hjælp af anden medicin. Nogle andre bivirkninger (f.eks. seksualitet, søvnrelateret vejrtrækningsproblemer) kan kræve sænkning af doseringen af opioider eller ophør af opioider.
Hvad kan du selv gøre?
Disse oplysninger er baseret på holdningspapiret fra 2021 fra European Pain Federation om korrekt brug af opioider til kronisk ikke -kræftsmerter. Denne artikel er oversat af FAKS fra følgende dokument: The patient-friendly version of the European Clinical Practice Recommendations on Opioids for Chronic Non-Cancer Pain, developed by Pain Alliance Europe (PAE) with EFIC’s support
https://europeanpainfederation.eu/patient-friendly-version-opioids-position-paper/
Hvis du gerne vil læse den engelske udgave – kan du hente den her
Artiklen er skrevet og produceret af frivillige fra FAKS - Foreningen af Kroniske Smertepatienter .. Også for Pårørende
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Modtag nyheder og aktuelle informationer direkte i din indbakke. Ved tilmelding accepterer du vores cookie- og privatlivspolitik.
FAKS – Foreningen af kroniske smerteramte og pårørende
Herstedvang 14,
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Email: faks@faks.dk
©️ FAKS / Webdesign Silverbeerg
FAKS
Herstedvang 14
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Mail: faks@faks.dk
CVR: 20782978
I vores nyhedsbrev holder vi dig opdateret med nyheder, medlemsinfo, arrangementer og meget mere