Motion blev en lifesaver

Henriette er 51 år, multisyg med flere alvorlige sygdomme. Trods svære odds har hun i dag fundet en balance i sit eget regnskab med masser af motion – hver dag! Hendes sygdomshistorik startede helt tilbage i 2008, og først sidste år fik hun tildelt den førtidspension, der i dag er begyndt at give hende overskud, positive resultater og et bedre liv.

Af Marianne Graven.

Vendepunktet

Det var konstateringen af type 2-diabetes i 2021, der blev vendepunktet. Henriette var kommet til et punkt i sit liv, hvor hun vidste, at der skulle ske noget drastisk – ellers ville hun aldrig få det bedre. Derfor kom diabetesmedicin aldrig på tale, men blev undgået med sund kost og træning. I det hele taget satte den nye diagnose en lavine i gang inden i Henriette. Fra barnsben var hun vant til masser af motion både med springgymnastik og konkurrencedans, og hun savnede glæden ved at være aktiv. Det, i kombination med vægtproblemer fra hendes smertemedicin, fik sat de nye ønsker om at finde sit tidligere, aktive jeg frem – på en ny måde.


Fra løft i sofa til maraton på crosstrainer

“I starten var det blot noget med at løfte benene i sofaen. Så begyndte jeg at få armene med ind over og begav mig ud i at finde øvelser på YouTube,” fortæller Henriette.

Herefter begyndte det langsomt at tage fart. Og da der kom en billig crosstrainer til salg, åbnede der sig helt nyre døre for Henriette, der startede daglige løbeture på den nye maskine. 

”Med diagnoser som bl.a. spinalstenose, skæv ryg, diskusprolaps og en fejloperation i underlivet kan jeg ikke stå stille eller gå ret langt selv. Men når jeg læner mig ind over crosstraineren, kan jeg holde det ud,” forklarer Henriette.

”Jeg står af og på crosstraineren, om og om og om igen. På den måde kan jeg få mange timer til at gå. Og det er lykkedes mig både at løbe halve og hele maratoner på den måde.”

Af andre hjælpemidler, der hjælper hende ud og rundt, nævner hun en saddelstol, når hun er i køkkenet, eller når hun f.eks. støvsuger. En rollator bliver brugt, når hun er til f.eks. koncertarrangementer, eller hvis der er længere ture på programmet – eller blot ved dårlige dage.


Find dit frirum

Henriette bor sammen med sin mand og to voksne børn. Hendes mand arbejder som vagt med lange dage og kæmper selv med efterveerne af tre blodpropper tilbage i 2016. Deres datter er også ramt af sygdom og har flere psykiske problemer inde på livet. Og derfor har det også være en gamechanger for Henriette at finde et frirum i alt det svære.

“Crosstraineren blev mit hellige sted. Det er her, mine tanker træder i baggrunden. De forsvinder ikke, men de er ikke altoverskyggende mere. Den maskine har reddet mig – ikke blot kropsligt, men også menneskeligt. Da jeg blev syg, mistede jeg mange ting – job og ikke mindst venner, for man forandrer sig jo. Men på min crosstrainer er det MIG, der bestemmer, og det er en god følelse. Motionen har gjort, at jeg har tabt mig, fået et bedre blodtryk, og jeg har minimeret brugen af min rollator,” siger Henriette. 


Tro på det

Motion giver et afbræk i hverdagen, men er man udfordret med kroniske smerter, er motion også små pauser fra smerterne. Henriette kan på de gode dage – for der er også mange dårlige dage – opleve følelsen af små succeser efter ca. en halv times motion. For her begynder endorfinerne, som er lykkehormoner i hjernen, at dannes. Som tidligere idrætsudøver husker hun den følelse utrolig godt, og det har givet hende en bevidsthed omkring sin krop, som er med til at holde hende i gang hver dag.

“Jeg er lykkelig i de stunder, hvor jeg træner – her har jeg kontrol, og det er mig, der bestemmer – ikke mine smerter og alle mine begrænsninger. Mit råd er, at man skal tage små skridt og tro på det. Motion medvirker til, at der kommer andet end smerter ind i dit liv,” siger Henriette.

Med tiden har hun føjet et par håndvægte på 5 kg til og en fitness-trampolin. 

”Den giver ikke stød op i kroppen, så den kan jeg godt bruge – men mit vigtigste redskab er stadig min crosstrainer,” siger Henriette.


Søvn og kost

Den megen motion har også betydet, at Henriette sover meget bedre. Går der mere end tre dage imellem træningspassene, så får hun “restless legs”, så det er også med til at holde hende til ilden.

“Søvnen er der ikke helt styr på, den lever lidt sit eget liv alt efter smerteniveau og tanker. Jeg træner bedst om aftenen eller om natten, for om morgenen/formiddagen er jeg utrolig træt.”

”Hvad angår kost, så mangler jeg stadig at tabe mig lidt mere, men jeg er på rette vej. Jeg bruger aldrig vægt til at veje mig, det kan jeg altid mærke selv.”


Mindfulness

På et tidspunkt var Henriette indlagt på en psykiatrisk afdeling og har siden kæmpet med psykiske udfordringer som angst, depression og OCD. På et mindfulness-kursus, som kommunen bevilligede året inden indlæggelsen, fik Henriette de rette værktøjer til at tackle de negative tanker. 

“Mindfulness er ikke en life-saver, men et brugbart redskab. Tanker, angst og OCD kan stadig overskygge, men jeg øver og træner mig mentalt og fysisk i at overvinde dem,” siger Henriette. 

”I dag kan jeg se ting, som andre ikke så nemt får øje på. Jeg bemærker, at solen skinner og fuglene synger. Det giver mig en form for balance i mit eget regnskab.”


Værdi i nye ting

Et arbejde er med til at give én en grad af identitetsfølelse, men når det bliver revet fra dig – og vennerne måske også langsomt forsvinder – så er det med at finde noget, der giver mening og livskvalitet i hverdagen. For Henriette har træningen, hendes familie (inklusive tre små hunde) og strikning været med til at holde modet og humøret oppe og give hende glæde i livet. 

“Det er så utrolig vigtigt med adspredelse og at finde et rum kun for sig selv. Strikningen giver mig et pusterum i dagligdagen, og mine tanker træder også i baggrunden i den proces. Træningen gør, at jeg koncentrerer mig om min vejrtrækning – og at slå min egen rekord! Det gør, at der kommer noget andet ind i livet, end blot det, der er svært,” siger Henriette.

”Mit altoverskyggende budskab er: TRÆN, TRÆN, TRÆN. Alt det, du kan, for det hjælper!”

Picture of Artikel af Marianne Graven

Artikel af Marianne Graven

Marianne Graven har en sundhedsfaglig baggrund og er pårørende til et nærtstående familiemedlem, som lever med smerter.

STØT FAKS

Støt FAKS og vores indsats for at bedre forhold for smerteramte – læs mere om mulighederne her”
STØT OS