Har du stadig brug for din medicin?

IKKE ALT SKAL BRUGES HELE LIVET!  – Ved du, om du stadig skal tage din medicin?

Det spørgsmål stiller Sundhedsstyrelsen i en ny kampagne lanceret i marts 2023, der har fokus på lægemiddelforbrug. Kampagnen opfordrer alle, ung som gammel, til at tænke over sit forbrug af lægemidler – og til at tale med sin læge, hvis man er i tvivl.

Kampagnen skal hjælpe brugere af medicin til at tænke over, om de egentlig har brug for den medicin, de tager. Det er helt legitimt at stille spørgsmål til sin behandling og tænke over, om der er andre muligheder end at tage piller hver dag.

”…Vi håber, at kampagnen kan få borgerne til at tænke over deres forbrug af medicin, og give dem mulighed for at tage medansvar for deres egen behandling,” fortæller projektleder Fie Madvig Larsen.

Se kampagne video mm. >> klik her

 

Baggrund for kampagnen

Forbruget af lægemidler har været stigende over de sidste år. Øget hensigtsmæssig brug af lægemidler har potentiale for at øge livskvalitet, reducere antallet af indlæggelser, give mulighed for medansvar og indflydelse på egen behandling – for dem der kan.

Kampagnen er den første i en række initiativer, som skal skabe opmærksomhed om overforbrug og uhensigtsmæssig behandling med medicin. Budskabet i kampagnen er, at ikke al medicin skal tages hele livet. Der er en forhåbning om, at kampagnen vil skabe refleksion hos brugere af medicin.

Læs mere om kampagnen, baggrund og formål >> klik her

 

FAKS holdning 

En del af FAKS’ grundlag er, at tilbyde smerteramte gode råd og viden om hvordan man bedre kan mestre smerterne i hverdagen og give adgang til værktøjer, som bla. kan give en form for smertelindring – om end i en periode.

Erfaringen viser, at mange bla. kan reducere mængden af medicin ved:

  • Lære konkrete redskaber og bruge dem i sin hverdag – ofte med fokus på mentale og fysiske øvelser
  • Benytte sig af forskellige behandlingstilbud (bla. akupunktur)

 

Dette betyder ikke, at man ikke længere har behov for f.eks. smertestillende medicin – nogle gange kan ovenstående have den virkning at man kan reducere mængden af medicin eller finde nye medicin-kombinationer med færre bivirkninger. 

FAKS opfordrer kraftigt til,  at man i sundhedsvæsenet ikke kun kigger på medicinkortet – men at der afsættes tid og ressourcer til at man “kigger” på hele mennesket. Den nærværende dialog mellem patient og læge er noget af det vigtigste i forløbet.

Det er imperativt at man kigger på alle faktorer – mentale, fysiske, sociale mv. – alle disse faktorer har en betydning og bør have indflydelse på hvilket  behandlingsforløb, som vælges – om det så er med eller uden medicin.

Ved at “kortlægge” alle faktorer kan man få et mere komplet billede af patienten og derved øges mulighederne for at give patienten indflydelse og stimulere medansvaret for ens egen behandling – alt med det formål at sørge for, at den kroniske smerteramt opnår en øget livskvalitet.

Picture of FAKS

FAKS

Artiklen er skrevet og produceret af frivillige fra FAKS - Foreningen af Kroniske Smerteramte .. Også for Pårørende

STØT FAKS

Støt FAKS og vores indsats for at bedre forhold for smerteramte – læs mere om mulighederne her”
STØT OS