Styrk de sociale udfordringer

Gode råd til at sige fra på en god måde, så misforståelser og udbrændthed undgås.

Flere hundrede tusinde danskere lever med kroniske smerter. Pia Lorentzen er én af dem – hun kender derfor til de mange problemer, der kan opstå, hvis man siger ja til for meget uden at lytte til sig selv. Her deler hun nogle ‘life hacks’ til, hvordan man kan komme igennem sociale begivenheder uden nødvendigvis at bruge dagevis i sengen efterfølgende.

planlægning

Tro på dig selv i hverdagen

Først og fremmest er det vigtigt at sige fra på en god og ordentlig måde – og ikke mindst at turde gøre det. For at turde at sige fra skal du have styr på sit selvværd, for så ved du også, hvor dine grænser er, og på den måde når du at få sagt fra i tide. Hvis din tro på dig selv er god, kan du stå op for dig selv og lave små handleplaner for dig selv. Det kan være alt fra at gå i bad, gå en tur eller noget helt tredje. På den måde beviser du over for dig selv, at du faktisk godt kan nogle ting, og så undgår du at komme i ”offerrollen”. Når du lever med en kronisk sygdom, og du måske er på kontanthjælp eller sygehjælp, så får du ikke anerkendelse og ros fra arbejdspladsen. Din identitet mistes på en måde, og følelsen af degradering er ikke fjern for mange kronikere, så jo mere du lærer dig selv at leve med din sygdom og klare de små ting i hverdagen, jo bedre et liv får du også.


Sæt grænser – og sig det højt

Det kan være svært at sige nej til sociale arrangementer – især hvis det er nær familie, og hvis børn er involveret. Det er vigtigt at være ærlig over for sig selv og få fortalt familien, hvor dine grænser er. Hvis du f.eks. vælger at sige nej til et arrangement, så sørg for at få sat ord på din egen skuffelse først, så starter du på din egen banehalvdel. Måske vælger du at deltage en lille smule ved f.eks. på forhånd at finde nogle små veje til, at det måske kan lykkes. Det kan måske være at sidde ved bordenden, så du hurtigere kan smutte, hvis du får det dårligt, eller måske har du et kodeord, som dig og din partner bruger, når det bliver for meget. Du kan måske også på forhånd spørge, om du kan gå ind og lægge dig lidt, hvis trætheden pludselig melder sig. Det hele handler om at tilpasse sig situationen.


De store mærkedage

Julen, påsken og ferier kan ofte få min krops advarselslamper til at lyse. Det er først og fremmest vigtigt ikke at gemme sig, men jeg har fundet ud af, at det kan være bedre at få spredt julehelligdagene ud. Især i en skilsmissefamilie, som jeg kommer fra, er der mange mennesker at tilgodese – der er jo næsten dobbelt-op på det hele, og det er hårdt. Vi har valgt at tænke anderledes i min familie, for vi mødes alle sammen den sidste weekend i november – på den måde bliver juledagene meget mere overskuelige. Det er anstrengende at være social, og december måned er for de fleste mennesker en heftig tid.


Manglende forståelse

Manglende forståelse fra ens omgivelser kan føre til isolation og ensomhed. Det er et stort problem for mange. Kronikere kan ofte have følelsen af at skuffe andre. Det er en følelse, der er vigtig at anerkende og sige højt med det samme, hvis man oplever den. Det kan være givende at søge støtte hos andre i samme situation – på den måde kan man få nye perspektiver til, hvordan hverdagen også kan fungere. At tage familie eller venner med til et foredrag, eller få dem til at læse en artikel om det pågældende emne, kan også give en større forståelse for ens livssituation.


Kommunikation

Man kommer længst med kommunikation. Jo mere ærlig du er om din situation, jo mindre gør du dig selv eller andre kede af det. Når du er kommet af sted til et arrangement, så er det naturligvis vigtigt at passe på sig selv i situationen – også så du ikke bliver et uheldigt midtpunkt, og det hele kommer til at dreje sig om dig og din sygdom. De fleste tager jo netop afsted til sociale begivenheder for, at alt ikke hele tiden skal dreje sig om sygdom. Så vær ærlig, kommuniker det ud til dine nærmeste, sæt små handleplaner i gang, og på den måde vil du nemmere kunne opretholde den gode relation til familie, venner og netværk – uden at gå på kompromis med dig selv.

STØT FAKS

Støt FAKS og vores indsats for at bedre forhold for smerteramte – læs mere om mulighederne her”
STØT OS