Nøglerne ligger aldrig der, hvor du troede at du kunne huske, at du havde lagt dem sidst. Du genkender ansigtet på én, men kan død og pine ikke huske navnet, og det der med fødselsdage er kun noget, du husker på, hvis du har en kalender lige ved hånden.
Kan du nikke genkende til én eller flere af tingene her, så er du faktisk ligesom så mange andre.
Selvom mange ikke vil stå ved det, er det ikke usædvanligt at døje med en dårlig hukommelse. Flere af os kommer til at døje med det i forskellige perioder, enten pga. stress eller andre påvirkninger.
Uanset – så er det en irriterende faktor, man helst vil være foruden. Her får du 10 gode råd til at forbedre din hukommelse.
Flere undersøgelser viser, at en mangel på vitamin C er forbundet med både nedsat effektivitet af hjernens neuroner samt en nedsat hukommelse. Derfor er det vigtigt at få rigeligt med vitamin C. Det anbefales at få ca. 90 milligram om dagen af det vigtige vitamin C.
Når du holder din krop aktiv, er du også med til at holde både hjernen og hukommelsen i gang. Motion forbedrer nemlig din blodgennemstrømning i kroppen, som vedligeholder hjernens mange funktioner.
Derudover, gør daglig træning dig mere vågen og afslappet, hvilket er med til at forbedre din koncentration og indlæringsevne – og så er motion jo i sig selv også vigtigt – win-win!
Beta-caroten er et forstadie til vitamin A og er derfor det, kroppen anvender til selv at danne vitamin A. Den anbefalede daglige dosis bør ikke være mindre end 6 milligram.
En sund kost, som indeholder beta-caroten, er med til at give din hjerne de næringsstoffer, den har brug for.
En sund og afbalanceret kost er med til at vedligeholde både hjerne og hukommelse, så du husker bedre og generelt er sundere.
Hvis du derimod sulter dig, tærer du på dine mentale ressourcer, hvilket påvirker din hjerne negativt. Hukommelsen er især vild med frugt og grønne grøntsager, bær, fisk, æg og mandler.
Flere undersøgelser har vist, at høje doser af E-vitamin kan være med til at hæmme udviklingen af en dårlig hukommelse.
Dette skyldes, at E-vitamin er et antioxidant, som er gavnlig for kroppen på mange måder. Det anbefales, at man skal indtage 30 mg E-vitamin om dagen for at det har en gavnlig effekt.
Den mængde af søvn, vi får til daglig, påvirker hjernens evne til at huske nye ting. Derfor er det vigtigt at du får dig en god nats søvn – det vil sige mindst 8 timer, fordi det forbedrer din korttidshukommelse og din evne til at lære nye ting. Når du husker dårligt, er det også ofte et resultat af for lidt søvn.
Husk at du kan finde mange gode råd og værktøjer i FAKS pjece “Godnat og Sov Godt” – du kan finde den her.
Zink har indflydelse på heling af sår, smagsløg, lugtesans – og ikke mindst, vores hukommelse.
Det skyldes, at zink har en stabiliserende virkning på cellernes arveanlæg og de cellemembraner, der omgiver alle kroppens celler. Zink bidrager altså til en normal kognitiv funktion.
Selen indgår som en vigtig del af en sund og balanceret kost, og beskytter cellerne mod oxidativ stress. Den anbefalede daglige dosis er 100 mcg selen og 20 mg zink.
De ting, du dagligt (eller ofte) har brug for, dvs. nøgler, pung, briller, telefon, skal opbevares samme sted. Hvis dit liv er mere organiseret, kan du bedre koncentrere dig om at huske de ting, der er mindre rutineprægede i dit liv.
Ginkgo Biloba er et velkendt kosttilskud, som oftest findes i tabletter. Ifølge undersøgelser har Ginkgo en væsentlig positiv virkning på især de arterielle blodkar, blodpladerne og visse cellestrukturer i hjernen, dette er dog ikke videnskabeligt bevist.
Du har sikkert hørt det mange gange før, men stress er dårligt både for din krop og for din hjerne. Kronisk stress giver dig ikke som sådan fysiske skader i hjernen.
Dog kan det gøre det mere vanskeligt for dig at huske. Hvis det virker uoverskueligt at undgå stress fuldstændigt, kan du prøve at kontrollere det i stedet. F.eks. ved at slappe af eller evt. dyrke yoga regelmæssigt.
Kilde: Filip Evaldsen, Fagekspert, kosttilskud, ernæring
Artiklen er skrevet og produceret af frivillige fra FAKS - Foreningen af Kroniske Smertepatienter .. Også for Pårørende
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Modtag nyheder og aktuelle informationer direkte i din indbakke. Ved tilmelding accepterer du vores cookie- og privatlivspolitik.
FAKS – Foreningen af kroniske smerteramte og pårørende
Herstedvang 14,
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Email: faks@faks.dk
©️ FAKS / Webdesign Silverbeerg
FAKS
Herstedvang 14
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Mail: faks@faks.dk
CVR: 20782978
I vores nyhedsbrev holder vi dig opdateret med nyheder, medlemsinfo, arrangementer og meget mere