Aalborg Universitet søger patienter med kroniske smerter til et forsøg med personlig smertebehandling

Transcranial

Personlig smertebehandling med transkraniel magnetstimulation hos patienter med kroniske smerter, (PersoNINpain) via Aalborg Universitet (AAU) i samarbejde med Center for Neuroplasticity and Pain (CNAP).

Hvad er Transkraniel magnetstimulation

Transkraniel magnetstimulation er en velafprøvet ikke-medicinsk (non-farmakologisk) behandling. Magnetstimulationerne anvendes til at måle hjernesignaler, såkaldte enkelt-puls transkraniel magnetstimulation (TMS). Dertil anvendes magnetstimulationerne med det formål at reducere smertefølelsen. Dette sker ved gentagne stimulationer hurtigt efter hinanden med meget lav styrke (rTMS).

 

Om forsøget

Tidligere forskning har vist, at magnetstimulationer af hjernen kan anvendes som supplerende behandling af forskellige tilstande, fx depression eller kroniske smerter. Når magnetstimulationer af hjernen hidtil har været anvendt, har metoden været standardiseret, således at alle patienter har fået den samme behandling uden hensyntagen de individuelle patienters forskelle. Denne fremgangsmåde uden tilpasning til den enkelte har bevirket, at kun omkring halvdelen af patienterne har haft gavn af behandlingen og den anden halvdel ikke har oplevet en virkning. Derfor ønsker vi at udføre et forsøg med personer, der lider af kroniske smerter for at undersøge, hvordan behandlinger med magnetstimulationer kan tilpasses hver enkelt person.

 

Hvem kan deltage i forsøget?

Du kan deltage i forsøget, hvis du:

  • er mellem 18-75 år
  • lider af kroniske smerter (dvs. smerter de fleste dage i tre måneder eller længere), smerterne skal have en styrke på mellem 3 og 9 på en 0-10 smerteskala (hvor 0 er ingen smerte og 10 er værst tænkelige smerte). Endvidere taler og forstår du dansk eller engelsk.

 

Du kan ikke deltage i forsøget, hvis du:

  • er gravid eller ammer
  • lider af svær depression (og dette er din primære lidelse)
  • hvis du har haft epilepsianfald
  • hvis du har tatoveringer med metal i ansigtet
  • har permanent make-up i ansigtet
  • har metalimplantater i dit hoved (inklusive et implanteret høreapparat).
 

Hvor foregår forsøget?
Forsøget foregår på Center for Neuroplasticity and Pain (CNAP), Aalborg Universitet, Selma Lagerløfs Vej 249, 9260 Gistrup.

 


Hvordan foregår forsøget?

Forsøget foregår over 8 uger, og vil starte med en række indledende målinger, som vil vare cirka 3 timer. Her vil du blive bedt om at udfylde spørgeskemaer, der omhandler din smerteoplevelse, søvnkvalitet, mobilitet og dit humør. Efter disse spørgeskemaer skal du gennemgå en undersøgelse i form af målinger af signaler fra din hjerne. Målingerne foregår ved hjælp af hætte fyldt med elektroder, som du skal bære under forsøget. Disse målinger vil gøre det muligt for os at forstå, hvordan din hjerne reagerer på de kroniske smerter, og dermed gøre os i stand til at bestemme den bedste måde, hvorpå vi kan påføre magnetstimulationerne.

Efter afslutningen af de indledende målinger bliver forsøgspersonerne inddelt i tre forsøgsgrupper, der hver modtager en bestemt type aktiv magnetstimulation. Inddelingen vil ske ved lodtrækning, så det vil være tilfældigt hvilken gruppe, du skal deltage i. Uanset hvilken af grupperne, du kommer i, skal du deltage i fem forsøgssessioner med magnetstimulation fordelt over en uge. Hver session varer 25 minutter og indeholder 15 minutters påføring af magnetstimulationer.

Herefter skal du deltage i én ugentlig forsøgssession over en periode på syv uger. Disse forsøgssessioner varer ligeledes 25 minutter. Også her består sessionerne af påføring af magnetstimulationer i 15 minutter. Ved afslutningen af de syv uger skal du udfylde de samme spørgeskemaer som ved starten af forsøget. Dette tager ca. 30 minutter.

Ovenstående beskriver hovedforsøget. De fleste af vores forsøgspersoner vil slutte deres deltagelse i forsøget herefter. Læs mere om forsøget her.

 

Nytte ved deltagelse

  • Smertelindring
  • Bedre forståelse af hvordan kroniske smerter påvirker hjernen
 

Du vil kunne opleve en vis lindring af dine smerter i forbindelse med forsøget. Dog kan vi ikke garantere, at du vil opleve dette samt hvilket omfang lindringen vil have. Endvidere kan vi ikke forudse varigheden af en eventuel lindring af dine smerter, ligesom det ikke vil være muligt at fortsætte med forsøgsprocedurerne efter afslutning af forsøget. Vi forventer endvidere, at den viden, der genereres i forsøget, vil hjælpe læger og forskere til en bedre forståelse af sammenhængen mellem magnetstimulationer og oplevelsen/følelsen af smerter. Dette kan give en bedre forståelse af, hvordan kroniske smerter påvirker vores hjerner og give mulighed for at udvikle mere målrettede og personlige ikke-medicinske behandlingsmuligheder.

Transcranial
Få mere information
Vi anbefaler, at du downloader denne deltagerinformation, hvor du kan finde meget mere information om forsøget.

Hent deltagerinformation. 

Hvis du gerne vil kontaktes af forskningsteamet

Udfyld formularen og så skal FAKS nok videreformidle dine oplysninger. Forskningsteamet vil derefter kontakte dig med henblik på dialog og eventuel deltagelse i forsøget.

STØT FAKS

Støt FAKS og vores indsats for at bedre forhold for smerteramte – læs mere om mulighederne her”
STØT OS