I Juli 2022 udgav Sundhedsministeriet efter mange års ventetid “Strategi for smerteområdet – en handlingsplan målrettet mennesker med kroniske smerter” Strategien indeholder fem initiativer som skal udføres mellem 2022 – 2024.
Strategien skal skabe øget fokus på smerteområdet og de mange indsatser, som allerede findes i dag, ligesom der med strategien iværksættes nye initiativer til gavn for kroniske smertepatienter.
Med strategien for smerteområdet sættes der et øget fokus på smerteområdet, og initiativerne, som bliver beskrevet i det følgende, skal være med til at sætte en retning for den fremtidige indsats.
Alt for mange mennesker med kroniske smerter oplever, at deres forløb er unødvendig lange og usammenhængende. Det kan have stor påvirkning på deres hverdagsliv, livskvalitet og kan øge risikoen for tab af funktionsevne.
Derudover kan det for en del betyde, at de må gå ned i tid på deres arbejde eller helt stoppe med at arbejde.
Derfor vil Sundhedsstyrelsen udarbejde anbefalinger, der skal understøtte en tidlig udredning samt bedre organisering i samarbejdet mellem sektorer særligt med fokus på udredning, diagnostik og iværksættelse af relevante faglige indsatser for mennesker med kroniske smerter.
Anbefalingerne skal understøtte en kvalificering af udredningsprocessen for mennesker med smerter, så de ikke bliver fastholdt unødigt længe i udredningsforløb og således forebygge, at deres smerter bliver kroniske. Samtidigt skal anbefalingerne understøtte, at smertepatienter får tilbudt den rette behandling på det rette tidspunkt.
I dag varetages størstedelen af udredningen af kroniske, ikke-kræftrelaterede smerter af egen læge i almen praksis med inddragelse af speciallæger ved behov. Sundhedsstyrelsens faglige afdækning af smerteområdet viser, at der mangler viden, kompetencer og værktøjer blandt de alment praktiserende læger til at understøtte en hurtig udredning og behandling af patienter med smerter.
De alment praktiserende læger efterspørger faglige kompetencer, eksempelvis med hjælp fra smertescoringsværktøjer, der kan gøre det lettere at identificere og håndtere patienter med smerter eller patienter, der er i risiko for at udvikle kroniske smerter.
Derfor vil Sundhedsstyrelsen udarbejde nye nationale kliniske anbefalinger for konkrete faglige indsatser, der kan understøtte alment praktiserende læger i at udrede og behandle smertepatienter bedre og hurtigere. Anbefalingerne vil også være relevante i forbindelse med smertebehandling efter planlagte operationer for at forebygge afhængighed af smertestillende medicin.
Patienter med kroniske smerter oplever ofte også fysiske begrænsninger og mentale påvirkninger, og derfor er det vigtigt, at der også fokuseres på dette i smertebehandlingen. Derfor udvikles et nationalt spørgeskema til patientrapporterede oplysninger (PRO) målrettet patienter med kroniske smerter, og skemaet vil bygge videre på eksisterende bio-psykosocialt PROskema.
Spørgeskemaet skal bidrage til at styrke dialogen mellem patienter og sundhedsprofessionelle, fordi patienterne via PRO får hjælp til at udtrykke, hvordan smerterne også påvirker dem mentalt og fysisk. Desuden vil et PROspørgeskema give patienterne bedre indblik i deres sygdomsforløb og dermed bidrage til, at borgerne bliver mere empowered i forhold til deres forløb.
FAKS samarbejder her med PRO Sekretariatet – og søger smertepatienter og smerteramte til at deltage i workshop – læs mere
En analyse fra Sundhedsstyrelsen viser, at mange danskere med kroniske smerter oplever at blive mødt med manglende forståelse, mistillid og stigmatisering blandt andet på grund af manglende viden om kroniske smerter hos deres omgivelser.
Analysen peger på, at der er brug for bred oplysning, der skal aflive myter om kroniske smerter og give værktøjer til at forstå og tale om tilstanden. Det gælder både, når mennesker med kroniske smerter er sammen med familie og venner, på arbejdspladsen og hos lægen.
Link til kampagnen
For at understøtte udbredelse og implementering af nye anbefalinger målrettet kroniske smertepatienter afholder Sundhedsstyrelsen to temadage for relevante sundhedsfaglige aktører og faggrupper, relevante myndigheder samt patient- og pårørendeforeninger.
På temadagene kan relevante eksperter på området eksempelvis inddrages, så den nyeste viden og erfaringer kan drøftes i relation til anbefalingerne og medtænkes, når anbefalingerne udbredes i sundhedsvæsenet.
INITATIV 1 Faglige anbefalinger om organisering og indsatser på smerteområdet
INITIATIV 2 Nationale kliniske anbefalinger til udredning og behandling af mennesker med smerter
INITIATIV 3. Styrket patientinddragelse for patienter med kroniske smerter
INITIATIV 4 Oplysningsindsats om kroniske smerter
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Modtag nyheder og aktuelle informationer direkte i din indbakke. Ved tilmelding accepterer du vores cookie- og privatlivspolitik.
FAKS – Foreningen af kroniske smerteramte og pårørende
Herstedvang 14,
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Email: faks@faks.dk
©️ FAKS / Webdesign Silverbeerg
FAKS
Herstedvang 14
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Mail: faks@faks.dk
CVR: 20782978
I vores nyhedsbrev holder vi dig opdateret med nyheder, medlemsinfo, arrangementer og meget mere