Behandling mod kræft og flere kroniske sygdomme som diabetes, hjertekarsygdom, KOL, sclerose, gigt m.fl. kan give udtalt mundtørhed.
Det kan både være sygdommen, medicinen og en behandlingen, der hæmmer produktionen af spyt.
Mangel på spyt øger risikoen for sygdomme og symptomer i mundhulen, dvs. huller i tænderne, tandkødsbetændelse, parodontitis m.v.
Mundtørhed kan være meget generende og føre til alvorlige helbredsmæssige problemer
Mundtørhed er en fornemmelse af ikke at have tilstrækkeligt med spyt i munden og kaldes på fagsprog xerostomi.
Mundtørhed skyldes ofte, at man producerer for lidt spyt, men kan også være en følge af ændringer i spyttets sammensætning.
Alle mennesker oplever at have mundtørhed af og til, fx i forbindelse med nervøsitet. Men hvis man oplever det konstant eller hyppigt, kan det være meget ubehageligt og føre til alvorlige helbredsmæssige problemer.
Omkring 20 pct. af den voksne befolkning er ofte generet af mundtørhed.
Mundtørhed er mest udbredt blandt ældre personer. Det er dog ikke alderen i sig selv, som medfører mundtørhed, men den stigende forekomst af sygdomme og brug af medicin der kan følge med alderen.
Mundtørhed som bivirkning til medicin
Det er almindeligt at føle sig tør i munden, når man er nervøs, stresset eller angst.
Der er dog også mange andre forskellige årsager til mundtørhed. Den langt hyppigste årsag er brug af medicin, bl.a. midler mod depression og angst, mod astma og allergi, mod forhøjet blodtryk samt morfin eller morfinlignende præparater.
Kemoterapi kan ligeledes give mundtørhed og nedsat spytproduktion. Også strålebehandling i hoved- og halsområdet fører ofte til udtalt mundtørhed og markant nedsat spytproduktion.
Mundtørhed kan desuden være et symptom på en tilstand eller en sygdom såsom diabetes og visse gigtsygdomme, især Sjögrens syndrom, hvor selve kirtelvævet angribes af betændelse og typisk giver tørhed i øjne og mund.
Under normale forhold udskiller vores spytkirtler mellem 0,5 til 1,5 liter spyt i døgnet. Spyttet er vigtigt for at opretholde sunde forhold i munden.
Spyttet har flere forskellige vigtige funktioner:
Symptomer på for lav spytproduktion
Når spytproduktionen er for lav, eller spyttets sammensætning ændres, begynder der gradvist at opstå symptomer herpå. Symptomerne og følgetilstandene kan være:
Hvis du ofte eller konstant er generet af mundtørhed, er det vigtigt, at du fortæller det til din tandlæge. Dels fordi mundtørheden kan skade dine tænder og mundslimhinder, og dels fordi mundtørheden kan være et symptom på anden sygdom.
Det er derfor vigtigt, at du får målt din spytproduktion og undersøgt, hvad årsagen til din mundtørhed – og eventuelt nedsatte spytproduktion – kan være.
Den hyppigste årsag til mundtørhed er brug af medicin. Hvis du tager medicin og lider af mundtørhed, vil din tandlæge derfor sandsynligvis henvise dig til din læge. Nogle gange kan mundtørheden afhjælpes ved at skifte til et andet lægemiddel, som har den ønskede behandlingseffekt, men som ikke udtørrer munden.
Undertiden kan problemet med mundtørhed også afhjælpes ved at ændre medicindosis eller det tidspunkt, som medicinen tages på.
Hvis du tager flere forskellige typer medicin, kan tilbøjeligheden til mundtørhed forstærkes. Men måske kan du holde op med at tage nogle af lægemidlerne.
Enhver ændring af den medicin, som du tager, bør altid ske i samråd med din læge!
Mundtørhed og lav spytproduktion er ikke bare generende, men øger også risikoen for huller i tænderne, svampeinfektioner i munden, syreskader og tandkødsbetændelse.
Du har dog mulighed for selv at gøre noget, så tilstanden bedres, og risikoen sænkes:
Vær grundig med mundhygiejnen
Pas på søde og syreholdige sager
Drik masser af vand
Hjælp spyttet på vej
Fugt tænder og mund
Plej læberne
I nogle tilfælde kan det anbefales at forsøge at stimulere spytproduktionen ved hjælp af medicin (pilokarpin), men det skal ske i samråd med din læge, da der kan være risici forbundet herved, bl.a. hvis du har forhøjet blodtryk.
Er du i tvivl om hvorvidt noget af den medicin, du tager, kan være årsag til mundtørhed, så rådes man til at tage en snak med lægen – du må ikke bare selv stoppe med at tage din medicin uden at have konsulteret din egen læge.
tandpasta med et højt indhold af fluorid...
Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Modtag nyheder og aktuelle informationer direkte i din indbakke. Ved tilmelding accepterer du vores cookie- og privatlivspolitik.
FAKS – Foreningen af kroniske smerteramte og pårørende
Herstedvang 14,
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Email: faks@faks.dk
©️ FAKS / Webdesign Silverbeerg
FAKS
Herstedvang 14
2620 Albertslund
Telefon: 51 92 63 41
Mail: faks@faks.dk
CVR: 20782978
I vores nyhedsbrev holder vi dig opdateret med nyheder, medlemsinfo, arrangementer og meget mere