10 Gode Råd til patienten om tandlægeskræk (odontofobi) 
 
Angst for tandbehandling har mange udtryksformer og grader. Ofte har angsten noget at gøre med den måde, du tænker på. Ved at følge nogle enkle råd kan du være aktivt med til at forhindre, at den normale angst, ved almindelige tandbehandlinger, udarter sig til en alvorlig angst

  1. For det første skal du erkende din angst og ikke gemme den af vejen. Det er ikke flovt at være bange, der er mange, der har det på samme måde som dig.

  2. Vælg en tandlæge, der har forståelse for behandling af mennesker, der lider af angstfor tandbehandling, og som du har sympati for. Fortæl om baggrunden for din angst,og hvad du er bange for. Hvis tandlægen ikke forstår dine problemer, så skift tandlæge.

  3. Forbered dig til behandlingen ved at indøve afspændingsøvelser, som du skal brugeunder behandlingen. Prøv om en walkman, discman eller MP3 afspiller, hvorpå derer indspillet speciel musik til afspænding, kan hjælpe dig. Eller brug din egen musik.

  4. Mød altid veludhvilet og afstresset til behandling. Vælg helst behandlingstider om formiddagen og kom i god tid.

  5. Gå regelmæssigt og hyppigt til tandlæge. Helst hver 3. måned. Overhold mødetids-punkterne fra gang til gang og meld ikke afbud.

  6. Stil krav til tandlægen. Lav en aftale om, hvad behandlingen skal omfatte, hvordan den skal forløbe, hvor meget det haster, og hvor meget den skal koste. Sørg for at få de pauser under behandlingen, som du behøver.

  7. Fortæl tandlægen, når du er bange, og når det gør ondt. Hvis du sveder i hænderne, så bed om en serviet og få dem tørret.

  8. Hvis du ikke kan klare det, så bed om en lokalbedøvelse eller lattergas. Det kan også være nødvendigt at få et beroligende middel inden behandlingen.

  9. Det kan ofte være en god idé at følge med i behandlingen. Derfor er det i orden at bede tandlægen om et håndspejl, så du selv kan se, hvad der bliver lavet.

  10. Spørg altid, hvis der er noget i behandlingen, du ikke forstår, eller noget du vil vide nærmere besked om.


Læs også de 10 Gode Råd til tandlægen

Kilde: ©  Erik Friis-Hasché, Klinik for Psykologisk Behandling og Forskning,
Odontologisk Institut, 2007
Tandlægebladet, nr 15, december 2007, side 1176-1183 (PDF)
Få det bedre med at  gå til tandlæge (Tandlægeforeningen)

Default Image
Sep 04, 2017

Køb af receptpligtig medicin online

Flere onlineapoteker tilbyder nu køb af både håndkøbs- og receptpligtig medicin. Vi…
Aug 12, 2017

Medicin og bilkørsel

I FAKS får vi ofte spørgsmål om medicin og bilkørsel. I dette nr. af SmerteLiv vil jeg…
Okt 23, 2014

Smerter og søvn

Smerter og søvn De fleste mennesker tager nok en god nats søvn for givet, indtil den dag…
Okt 23, 2014

Problemløsning trin for trin.

Problemløsning trin for trin. 1. Identificer problemet. Hvad forhindrer mig i at gøre det…