Jeg skal til barnedåb på søndag. Vi er nemlig blevet bedsteforældre. Wauuuu for 3 måneder siden blev vi endelig ringet op med beskeden “ nu er hun kommet” Og vi er alle lykkelige. Vi følger gladeligt med på alle de videoer og billeder som vi modtager dagligt. Og vi kører gerne på besøg, selvom det tager 2 timer hver vej, men det er det hele værd.

Og nu er det så dåb....., som smertepatient, er det lidt af en prøve. 

Som kvinde er der jo alt det sædvanlige. Hvad skal jeg have på. Hvad gør jeg med mit hår, mine negle og hvilke smykker passer til det nye tøj. Jeg så godt blikket i min kærestes øjne, da jeg løftede sløret for, at jeg ikke havde nogen smykker, der passede til det nye. Han var nok forberedt på, at jeg under ingen omstændigheder kunne have noget af det fra klædeskabet på.  Men nu også smykker.

Det er på plads, og gaven er indkøbt. Så egentlig er alt ok.

Mens så kommer alt det andet:

Hvordan kommer jeg igennem dagen?

2 timers kørsel og 1.5 times kirkegang. X antal timers spisning.

Socialt samvær med ca. 40 andre personer hvoraf jeg kun kender ganske få.

Der er ikke lokale hvor jeg kan trække mig tilbage til. Og så er der lige kørslen hjem.

Jeg vil med, så et afbud er udelukket. Jeg ved godt at jeg ikke kan sove på forhånd, eller for den sags skyld slappe af på forhånd. Men jeg ved jeg kan:

  • Sørge for ikke at udfordre mig selv fysisk dagen før. Så jeg ikke er udmattet på forhånd.
  • Tage pude med til kirken, så jeg har støtte i ryggen. Evt. sidde for enden af bænken med ryggen op mod muren.
  • Sætte mig bagerst i kirken så der ikke er så mange der opdager hvis jeg går. Ja, jeg kan så ikke se så meget. Men til gengæld kan alle se mig, hvis jeg rejser mig fra første række og går før tid.
  • Tage min egen stol med så jeg i hvert fald sidder godt under middagen.
  • Huske at gå med ud hver gang rygerne skal ryge. Dermed får jeg strakt ben og rørt krop. Uden der er nogen der ligger mærke til at jeg forsvinder fra selskabet. De må såmænd gerne se det. Jeg gider bare ikke fortælle hvorfor.
  • Have svar parat til hvad jeg laver, når dem der ikke kender mig spørger. Jeg er ikke flov over jeg er førtidspensionist. Det er jeg afklaret fint med. Jeg gider bare ikke snakke med fremmede om hvordan jeg har det, eller forklare hvordan jeg klarer mig igennem en hverdag. 
  • Svaret kan være det at jeg er kommunal ansat. (min pension kommer fra kommunen) Og at jeg hjælper folk der lever med kroniske smerter. Ud fra det kan jeg som regel finde ud af om folk har fordomme over for førtidspensionister. 
  • Når der ikke er et lokale jeg kan gå hen i. Kan jeg sørge for at have nakke pude med så jeg kan ligge mig ud i bilen, hvis det bliver for slemt.
  • Vi skal tidligt afsted om morgenen. Så badet bliver taget om aftenen. Tøj og smykker er lagt parat.

Værtsparret kender mig jo. Og kender mine udfordringer. Så skulle det gå helt galt, må vi køre hjem når tid er. Og det er de heldigvis indforstået med.

Så alt i alt er jeg sikker på det nok skal gå. Og prisen der kommer dagen efter, betaler jeg med glæde. For jeg har trods alt været med.

Når først vi begynder at takke nej til at komme ud. Så bliver det så nemt hver gang at sige nej. Og vi ved fra statistikkerne at ensomhed og isolation er en verden der nemt bliver til en smertepatient verden. Det behøver det ikke. Vi skal blot lære at tage vores forholdsregler. Og med den rette kommunikation er det ikke så svært.

Husk du kan altid ringe til Smertelinjen for at få gode råd, både til kommunikation, til at tage med til barnedåb, julefrokost, fødselsdage og hvad vi ellers bliver inviteret til.

God fornøjelse.

Pia L.

Nyheder

Juni 05, 2019

Smertens ansigt

 ”Smertens ansigt” udstillingen er nået til Ikast-Brande bibliotek. Her kan den ses frem til den 01 juli 2019. Denne udstilling illustrerer gennem portrætter og personlige fortællinger, hvordan det er at leve med kroniske smerter. Ti kendte og mindre kendte…
Jun 02, 2019

3 Artikler fra DR.dk om kroniske smerter

På DR.dk ligger der to artikler, skrevet af Sandra Meersohn Meinecke. Smerteformand glad…
Jun 02, 2019

Arbejdet med smertehandlingsplan i sundhedsstyrelsen.

Den 14. maj skal anden workshop løbe af stablen i forbindelse med sundhedsstyrelsens…
Maj 12, 2019

Bloggen maj 2019

Temadage for den nye bestyrelse og for kontaktpersoner for de lokale afdelinger. 1./2.…
Maj 12, 2019

Nyt tilbud til patienter med alvorlige symptomer ofte uden en egentlig diagnose

Så var der lige en nyhed. Region Hovedstaden åbner nyt Center for Komplekse Symptomer på…
Maj 12, 2019

Kronisk smerte bliver anerkendt som sygdom

FAKS hilser nyheden om, at smerter nu fremover klassificeres som en sygdom, meget…
Maj 12, 2019

Bloggen marts 2019

Formandens Beretning 2019. Hold nu op et begivenhedsrigt år. Sådan synes jeg at jeg har…