En blog om bekymring.

”Jeg har haft mange bekymringer. De fleste er ikke blevet til noget.” Mark Twain

En gang havde jeg også mange bekymringer. ”hvordan får jeg nogen sinde råd til det jeg gerne vil”, ”kommer jeg nogensinde til at opleve lykke”, ”hvad hvis mine børn har arvet mine sygdomme, og bliver som mig” Eller de mere simple ”hvad hvis det bliver regnvejr, når jeg ska til slotskoncert”, ”hvad hvis jeg sover for længe” o.s.v

Du kender det måske. Især aftenstunden er god til at bekymre sig i. Ligesom vi ligger os tilrette til at skal sove. Begynder tankerne. Hvad nu hvis….. Mon det kommer til at gå…… Hvad gør jeg hvis……. Og så kan hjernen ellers helt af sig selv begynde at lave katastrofe tanker og se alle mulige skræk senarier udvikle sig.

Da jeg fik pension og efterfølgende depression, gik det helt galt. ALT ville gå galt kunne jeg forsikre mig selv. Og selv om mange kloge mennesker fortalte mig at det ikke hjalp noget at spekulere. Kunne jeg ikke stoppe det. Kender du det?

Men så en dag fik jeg alligevel nok. Jeg havde læst en bog om en der havde været i kontakt med sin afdøde mor. Hun spurgte sin mor ”hvad ville du gøre om hvis du kom til at leve igen” Moderens svar var ”jeg ville holde op med at bekymre mig så meget. Det fører ikke til noget godt at bekymre sig”

Nu behøver man ikke være død for at sige sådan. Men da jeg læste det, ramte det mig virkelig. Så jeg gav mig til at tænke lidt mere over det. For det store spørgsmål er selvfølgelig. HVORDAN HOLDER JEG OP MED AT BEKYMRE MIG.
Følgende virkede for mig. Det sker jeg ”falder i” og der kan komme en bekymring snigende. Så tager jeg fat igen. For nu har jeg erfaret at det ikke gør noget godt for mig at bekymre mig.

Allerførste tanke omkring bekymringen, er altid ”kan jeg gøre noget ved det”  F.eks. kan jeg forhindre at jeg bliver mere syg. Ja til en hvis grænse. Der hvor jeg ikke kan, vælger jeg at vente med at bekymre mig til problemet virkelig er til stede.

Næste trin:
Når tanken kommer f.eks. ”hvad nu hvis jeg bliver mere syg” 
Den tanke skifter jeg ud med: hvad nu hvis jeg IKKE bliver mere syg.  For hvorfor have planer for det værst tænkelige og ikke for det bedste. Vores tanker har en vis form for magt over os. Det kommer der mere om i næste blad.

Så lige så snart tanken kommer Hvad nu hvis…. Så put det lille ord IKKE ind. Hvad nu hvis ikke….
I starten kan det skabte det en del smil hos mig. For det kom bag på mig hvor tit jeg tænkte Hvad nu hvis…. Så gik jeg i gang med at fantaserer på sætningen hvad nu hvis IKKE… Det var straks sjovere. Og da hjernen kun kan tænke en tanke af gangen. Var der ikke længere plads til så mange bekymringer.
Min udfordring kom med mine bekymringer på børnene. Det var sværere. Men så fandt jeg ud af at lave problemløsninger på hvad jeg ville/kunne gøre hvis mine bekymringer blev til virkelighed. Det var effektivt. For så havde jeg løsninger. I stedet for at diskutere med mig selv, om hvor dumt det er at bekymre sig. Så tænke jeg. Ja hvad vil du så gøre. 
Nu bagefter kan jeg smile af alle de planer  jeg har lavet i tilfælde af……… Men det har hjulpet. Og jeg har ikke længere bekymringer som bliver i mit hovedet, og giver mig søvnløse nætter.

Held og lykke med af afskaffe dine bekymringer

Pia Lorentzen

Nyheder

November 17, 2018

Nationale Kliniske Retningslinjer for opioidbehandling af kroniske non-maligne smerter.

Opioider også kendt som morfinlignende lægemidler har en vigtig rolle i behandlingen af akutte og subakutte smerter, men også ved kroniske smerter kan de have deres berettigelse. For nogle af os der lever med kroniske smerter kan medicinen være det, der skal…
Nov 17, 2018

Smertens ansigt

Så er smertens ansigt rykket til Aarhus universitetshospital, Nørrebrogade 44, 8000 Århus…
Nov 04, 2018

Blog November 2018

Jeg skal til barnedåb på søndag. Vi er nemlig blevet bedsteforældre. Wauuuu for 3 måneder…
Okt 27, 2018

Tak for deltagelse i medlemsweekenden.

Det har været en stor fornøjelse at være med til at planlægge en medlemsweekend for så…
Sep 21, 2018

Bloggen september 2018

Færre personer har et langtidsforbrug af Opioider, sådan skriver Sundhedsstyrelsen i…
Sep 09, 2018

Tilskud til medicinsk cannabis.

Dansk Folkeparti og regeringen har afsat penge på finansloven 2018 til området medicinsk…
Jul 04, 2018

Bloggen juli 2018

Så er sommeren over os og vi har haft nogle skønne uger med sol og varme.…